"Éhen fognak halni"

Felkelések az élelmiszerhiány nyomában: biztonsági erőket támadtak meg kiéhezett észak-koreaiak

Biztonsági erőket támadtak meg kiéhezett lakosok a sztálinista vezetésű Észak-Koreában az országot sújtó krónikus élelmiszerhiány újabb jeleként - állította kedden több dél-koreai sajtóorgánum.

2010.02.02 17:05MTI

Észak-Koreában egyre jelentősebb zavargások törtek ki azóta, hogy a kormány tavaly novemberben váratlanul 1:100 arányban újraértékelte a nemzeti valutát, a vont. Az intézkedést hivatalosan az infláció visszaszorításával indokolták.

A lépés megzavarta a feketepiaci kereskedelmet, ami áremelkedéshez vezetett. Az észak-koreai lakosságot meglepte az újraértékelés, amely tovább súlyosbította az élelmiszerhiányt - írta az észak-koreai rendszerrel szemben ellenséges Daily NK című napilap.

Az újság szerint Pongszan város piacán támadtak meg kiéhezett lakosok hétfőn egy biztonsági járőrt. Esetleges áldozatokról a lap nem tett említést. Megjegyezte viszont, hogy az újraértékelés miatt a kereskedők és a lakosok elvesztették vagyonukat, ezért a biztonsági erőkön állnak bosszút, mert kétségbeesésükben úgy érzik, bármit tesznek, éhen fognak halni.

Egy másik dél-koreai újság, a JoongAng Daily szerint a dél-koreai titkosszolgálatok vezetője a múlt héten arról tájékoztatta a szöuli parlamentet, hogy a von újraértékelése Észak-Koreában több helyütt felkeléseket váltott ki, de a kommunista ország kormánya a jelek szerint leverte őket.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.