Hatoldalú tárgyalásokhoz terelnék

Dél-Korea nem ellenzi Washington és Phenjan közvetlen párbeszédét

Dél-Korea nem ellenzi, hogy az Egyesült Államok közvetlen tárgyalásokat folytasson Észak-Koreával annak érdekében, hogy visszaterelje a sztálinista országot az atomprogramjával kapcsolatos hatoldalú tárgyalásokhoz.

2009.09.13 09:53MTI

A szöuli külügyminisztérium szóvivője a hét végén közölte: Dél-Korea nem ellenzi Washington és Phenjan közvetlen párbeszédét, amíg az a hathatalmi tárgyalások részét képezi és segít előmozdítani az észak-koreai atomfegyverprogram leszerelését.

A bejelentés előzménye, hogy az amerikai külügyminisztérium pénteken jelezte Washington hajlandóságát a közvetlen amerikai-észak-koreai párbeszédre.

Phenjan régóta törekszik magas szintű tárgyalásokra Washingtonnal atomprogramjáról és más kérdésekről, remélve, hogy ezzel javíthatja nemzetközi megítélését. Az Egyesült Államok eddig azt hangoztatta, hogy hajlandó kétoldalú megbeszélésekre Észak-Koreával, de csak a hatoldalú tárgyalások keretein belül, amelyeken rajtuk kívül Dél-Korea, Japán, Kína és Oroszország vesz részt.

A hatoldalú tárgyalások a múlt év végén szakadtak meg, miután Phenjan "halottnak" minősítette a tárgyalási folyamatot.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.