"Nagy az elégedetlenség"

Éheznek: Phenjan enyhíti a nyomást az észak-koreai feketepiacokon

Phenjan enyhített a feketepiacok ellenőrzésén, az észak-koreai vezetés déli megfigyelők szerint az élelmiszerhiány okozta zavargások miatt visszakozott korábbi, politikai melléfogásnak bizonyult szigorító intézkedéseitől.

2010.02.04 13:24MTI

"A társadalmi elégedetlenség megnyugtatására enyhítettek a feketepiacokkal szembeni fellépésen" - jelentette ki csütörtökön a dél-koreai nemzetbiztonsági hivatal egyik tisztségviselője. "Nagy az elégedetlenség" - tette hozzá.

A kilencvenes évek tragikus éhínsége óta az észak-koreai lakosság mindinkább a feketepiacokon igyekszik beszerezni a központi ellátásban nehezen hozzáférhető élelmiszereket. Az észak-koreai hatóságok az elmúlt napokban szigorú intézkedéseket hoztak a csempészet és a feketepiacok felszámolása érdekében, ami összetűzésekhez vezetett a rendőrség és a lakosság között.

A szigor enyhítése nyomán valamelyest csökkentek az élelmiszerárak a piacokon - jelentette a Daily NK című dél-koreai portál, anélkül, hogy az enyhítés miben létét kifejtette volna. A piaci razziákat megelőzően, novemberben Phenjan végrehajtott egy valutareformot is.

A két nulla elhagyásával bevezetett új von révén a hatóságok szintén a feketekereskedelmet igyekeztek visszaszorítani, mert a régi von csak korlátozott mennyiségben volt beváltható. Az intézkedések következtében elszabadultak az árak és újabb, halálos áldozatokat is követelő éhínség keletkezett.

Megfigyelők szerint a kialakult válság miatt a nemzetközi szankciók sújtotta Észak-Koreán egyre erősebb a nyomás, hogy visszatérjen a hatpárti leszerelési tárgyalásokhoz. Szöul csütörtökön jelezte: nem zárja ki hogy a közeljövőben létrejöjjön egy olyan, a két Korea közötti csúcstalálkozó, amely közvetlenül ugyan nem függ össze a hatoldalú tárgyalásokkal, de hozzájárulhat azok sikeréhez.

"Ha egy Korea-közi csúcs segíthet megoldani Észak-Korea jelenlegi gondjait, az hozzá fog járulni a hatoldalú tárgyalások sikeréhez. Ha pedig Észak visszatér a tárgyalóasztalhoz és sikerül haladást elérni a nukleáris leszerelés folyamatában, az megfelelő hangulatot teremt a két Korea közötti csúcstalálkozóhoz"
- jelentette ki Kim Jung Szun, a szöuli külügyminisztérium szóvivője.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.