"Komolyan fontolja meg!"

Kína erélyesen tiltakozik a Tajvannak való amerikai fegyvereladások ellen

Peking erélyesen tiltakozott szombaton amiatt, hogy Washington jóváhagyta Patriot típusú légvédelmi rakéták eladását Tajvannak.

2010.01.09 17:44MTI

Csiang Jü (Jiang Yu) kínai külügyi szóvivő közölte, hogy az amerikai fegyverszállítások veszélyeztetik Kína nemzetbiztonságát, illetve a békét és a stabilitást a Tajvani-szorosban, s emelett beavatkozást jelentenek a kínai belügyekbe.

"Követeljük az Egyesült Államoktól, hogy vessen véget a tajvani fegyverszállításoknak, elkerülendő a két ország kapcsolatainak tönkretételét" - mondta a szóvivő.

Hozzátette: Peking azt követeli Washingtontól, hogy komolyan fontolja meg, milyen következményei lehetnek a fegyvereladásoknak, és hagyjon fel a hidegháborús gondolkodásmóddal.

Az amerikai védelmi minisztérium szerdán közölte: a Lockheed Martin cég eladhat Patriotokat Tajvannak. Szakértők szerint a Patriottal ártalmatlanítani lehet a rövid és közepes hatótávolságú kínai támadó rakétákat.

A Patriotok eladása teljessé teszi azt a 6,5 milliárd dollár értékű keretszerződést, amelyet még George Bush amerikai elnök hagyott jóvá 2008 végén.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.