Kritizálják Kína hamisítás elleni fellépését

Kína kalózkodási piaca a legnagyobb a világon

A hamisítás és kalózkodás továbbra is virágzó üzletágnak számít Kínában. Szakértők szerint a központi kormány elkötelezett ugyan, de a helyi szintű hatóságok nem érdekeltek a hamisítás elleni hatékony fellépésben - írja a Yahoo News.

2010.01.06 15:44HENT

Kína hamisítási és kalózkodási piaca a legnagyobb a világon. A replikagyártók több millió munkavállalót foglalkoztatnak, termékeik az eredeti cikkek árának töredékéért a helyi piacokon és az interneten keresztül Kínától New Yorkon át Sydneyig mindenhol elérhetők. A hamisítók sok esetben ráadásul meg is előzik az eredeti cikkek forgalmazóit: tavaly a hamis iPhone készülékek jóval az eredeti termék megjelenése előtt már elárasztották, míg napjainkban a még csak a mozikban futó Avatar kalózkópiái tartják lázban a piacot.

A kínai kormány az elmúlt időszakban többszörösen is a szellemi tulajdonjog védelme melletti elköteleződésének adott hangot. A gyakori ellenőrzések és több sikeres hatósági és jogi eljárás ellenére azonban – az Egyesült Államok Kereskedelmi Képviselőjének (USTR) év végi jelentése szerint – Kínában még mindig elfogadhatatlanul magas a hamisítási ráta. A korrupció elterjedtségének és az erélytelen szabályozásnak köszönhetően kínai vállalkozások ezrei gyártanak hamisítványokat, amelyek értékesítése a belföldi és külföldi vállalkozásoknak egyaránt milliárdos veszteségeket okoz.

Daniel Chow, az Ohio állami jogtudományi egyetem professzora szerint a helyi protekcionizmus és a kormányzati korrupció okolható elsődlegesen a helyzetért. A szakértő úgy véli, a központi kormány elkötelezettsége őszinte ugyan, de ez keveset ér a helyi hatóságok támogatása nélkül. Ez utóbbiaknak azonban a gazdasági növekedés fenntarthatósága miatt nem áll érdekében a jelentős számú dolgozót foglalkoztató hamisítás felszámolása. Chow professzor emellett úgy véli, bár a razziák gyakoriak, ezek következményei a hamisítókra nézve nem jelentősek: többségük kifizeti a kis összegű bírságot, majd 2-3 héten belül úgy folytatja tevékenységét, mintha semmi sem történt volna.

Hasonló véleményen van Victor Ho, egy sanghaji székhelyű ügyvédi iroda jogi szakértője is. Álláspontja szerint a legnagyobb kihívás, amivel Pekingnek meg kell küzdenie, ha eredményt akar elérni a hamisítás elleni küzdelemben, az a helyi tisztviselők ellenállásának legyőzése. A szakértő szerint ugyanis a helyi kormányzati szakemberek nem csak a közjó, de saját előrejutásuk zálogaként értékelik a gazdasági növekedés és foglalkoztatottság fenntartását. A hamisítási ipar felszámolása így számukra több millió álláshely megszűnésével, nagy összegű adóbevétel kiesésével és a fejlődési ütem lassulásával lenne egyenértékű. Ho ugyanakkor úgy látja, a 2008-as nyári olimpia során a kínai kormány már bebizonyította, hogy ha igazán akarja, rendelkezik kellő erővel és elszántsággal ahhoz, hogy az illegális tevékenységet megakadályozza. A szakértő szerint ugyanis Peking kellő hatékonysággal tette érthetővé, hogy nem tűri az olimpiai játékokhoz kapcsolódó szellemi tulajdonjogokkal való visszaélést, és erre ismételten képes lenne, ha igazán akarná.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.