A kalózkodás aranykora

BPI: nőtt a nem-fájlcserélés alapú internet-kalózkodás

A brit zeneipari jogvédő szervezet szerint a P2P technológián alapuló internet-kalózkodás aránya a 2009-es évben változatlan maradt, ellenben az alternatív illegális letöltési források száma növekedésnek indult - írja a Billboard.biz.

2009.12.21 19:40HENT

A brit zeneipari szervezet, a BPI (British Phonographic Industry) által közzétett, a letöltési szokásokat vizsgáló kutatás eredményei szerint, a folyamatos politikai és média visszhangok ellenére is változatlan maradt 2009-ben az illegális fájlcserélés aránya a megelőző évhez képest. A felmérés szerint azonban a nem P2P technológián alapuló illegális internetes letöltő szolgáltatások száma és használata növekedésnek indult a szigetországban.

A több mint háromezer válaszadó részvételével készült felmérés szerint az elmúlt hat hónapban a tengerentúli, engedély nélkül működő fizetős MP3 letöltő oldalak tapasztalták a legnagyobb változást. Ezek forgalma fél év alatt 47 százalékkal nőtt. Látványos, 42 százalékos növekedést mutatott az ún. hírcsoportokon, vagyis a tematikus internetes hálózatokon keresztül illegálisan letöltött fájlok száma is. Ezek mellett 28 százalékkal emelkedett az MP3 kereső modulokon, továbbá 18 százalékkal a fórumokon, blogokon engedély nélkül elérhetővé tett médiatartalmak letöltése is. Bár az alternatív illegális szolgáltatások használata megnövekedett, a felmérés szerint még mindig a fájlcserélő rendszereken keresztül töltik le a legtöbb zenei fájlt a brit internetezők.

A válaszok szerint a P2P szolgáltatásokon keresztül átlagosan 9, a fórumokon, blogokon keresztül 6, a hírcsoportokon 5,3, az engedély nélkül működő fizetős MP3 letöltő oldalakon 4,9 dalt töltenek le a helyi felhasználók havonta. A kutatás során megkérdezett, P2P szolgáltatásokat használó válaszadók 47 százaléka heti, 31 százaléka viszont napi rendszerességgel használja letöltésre a fájlcserélő oldalakat.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.