Lezárták a repülőteret és az autópályát

Rendkívüli havazás okoz egyre nagyobb gondot a kínai fővárosban

Rendkívüli erős havazás érte vasárnap Észak-Kínát, így a fővárost és szomszédságában Tiencsint (Tianjin), ahol lezárták a repülőteret és a városba vezető autópályát.

2010.01.03 16:55MTI

Pekingben mindenkit az otthonmaradásra, illetve a tömegközlekedés igénybevételére bíztatnak, a parkoló autókon 25-30 centiméter vastag a hóréteg. Pekingben és Tiencsinben hétfőn szünetet rendeltek el az általános és középiskolákban, Tiencsinben 100 ezer embert mozgósítottak a hó eltakarításra.

A fővárosban - ahol hírek szerint 300 ezer embert rendeltek ki az utakra - gyakorlatilag sem a mellékutakon, sem a körgyűrűkön nem látni nyomát hókotróknak vagy lapátos hómunkásoknak. Az utakon felhalmozódott hó fennakadást okoz a viszonylag gyér hétvégi közlekedésben, a kínaiak többsége számára ismeretlen időjárási viszonyok közötti autózás komoly veszélyeket rejt magában.

Az MTI tudósítójának megfigyelése szerint egyre több az elhagyott gépkocsi, sokan a nyári gumikkal képtelenek folytatni útjukat; néhol a közvilágításban is zavarok keletkeztek, sok a baleset. Pekingben a kék hóviharjelzést sárgára módosították, ami erősödő havazást jelez.

Eddig a legtöbb hó a város északi részén esett, ekkora mennyiséggel a 17 milliós főváros láthatóan képtelen megbirkózni. A pekingi nemzetközi repülőtér helyi idő szerint délután öt óráig 298 járatot, többségében belföldit, törölt, 472 indulását pedig későbbre halasztotta. A repülőtér három kifutópályájából egyet tudnak nyitva tartani. A meteorológiai hivatal előrejelzése szerint további 7-8 fokos hőmérséklet csökkenés várható.

Ez azt jelenti, hogy a következő három napban mínusz 16 Celsius fokos átlaghőmérsékletre lehet számítani; ilyenre a 80-as évek óta nem volt példa. A közlekedési minisztérium közlekedéshálózati központjának jelentése szerint a hó és a köd miatt nyolc tartományban, illetve városban 15 autópályát voltak kényetlenek lezárni.

Híradások arra is kitérnek, hogy a háromnapos ünnep végén a repülőjáratok és a közúti közlekedés bizonytalansága miatt nagyobb teher hárul a vasútra. Egyes vasútvonalakon máris leállások vannak.

A legfrissebb hírek szerint a belső-mongóliai Hohhot város közelében hóakadály miatt személyvonat vesztegel a nyílt pályán.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.