Több feladatot vállalhat az ENSZ

Tovább is maradhatnak a magyar katonák Cipruson

Bővülhet az ENSZ feladatköre Cipruson, ha megállapodás születik a görög és a török ciprióták között, s megszűnik a szigetet kettéválasztó demilitarizált övezet; a magyar katonák, ha kell, tovább is maradhatnak - mondta Tömböl László vezérkari főnök pénteken, ciprusi látogatása első napján Nicosiában az MTI-nek.

2009.11.21 11:00MTI

A katonai vezető emlékeztetett: a magyar katonák ciprusi mandátuma 2016-ig szól, de ha kell, tovább is maradhatnak.

A vezérkari főnök erről akkor beszélt, amikor látogatást tett az ENSZ ciprusi békefenntartó missziójának (UNFICYP) szlovák-magyar közös zászlóaljánál Lubomír Bulík vezérezredessel, szlovák vezérkari főnökkel.

Együtt meglátogatták az UNFICYP nicosiai parancsnokságát is, ahol fogadta őket Tayé-Brook Zeryhoun misszióvezető és Mario Cesar Sanches Debernardi törzsfőnök.

Tömböl László szerint mindkét vezető elismerően nyilatkozott a magyar katonák munkájáról, mint ahogy elismerését fejezte ki Petros Tsalikidis, a Ciprusi Nemzeti Gárda vezérkari főnöke is.

Petros Tsalikidis az MTI kérdésére elmondta, hogy bár minden, az ENSZ-misszióban részt vevő országgal jó a ciprusi hadsereg kapcsolata, de a magyarokkal kimondottan baráti viszonyt ápolnak.

Mint mondta, az utóbbi időben nem volt élesebb konfliktus a sziget görög és török lakói között.

A jövőben a görög fél azt szeretné elérni, hogy a szigetet kettéválasztó ütközőzóna mellől vonják ki a katonaságot, szüntessék meg az őrhelyeket - elsősorban a megosztott fővárosban, Nicosiában -, s a katonákat inkább a bázisokon állomásoztassák - tette hozzá.

Magyar békefenntartók 1993 óta vannak Cipruson: kezdetben négyfős misszióval, 1997 óta pedig egy magyar századdal. Jelenleg 84-en látnak el szolgálatot az UNFICYP-misszió 4. szektorában, a szlovák-magyar közös kontingens keretében.

A magyar kontingens a 4. szektor mintegy 70 kilométeres szakaszáért felel.

A magyarok több helyszínen vannak jelen, feladatuk a szemben álló felek, a ciprusi görögök és törökök szétválasztása, a békefenntartás és a mindennapi élet rendjének biztosítása, például a gondoskodás arról, hogy a mezőgazdasági munkálatokat zavartalanul el lehessen végezni.

Másik feladatuk a járőrszolgálat az ütközőzónában és az ahhoz kapcsolódó területen, részben önállóan, részben a szlovákokkal közösen. A magyar katonák közül többen a nicosiai főparancsnokságon dolgoznak különböző törzsbeosztásokban.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.