Egy körzeti rendőrparancsnok halt meg

Támadtak a tálibok - Nem sérültek meg a magyar katonák Afganisztánban

Magyar katonák is részt vettek egy harci műveletben csütörtökön Afganisztánban; a Honvédelmi Minisztérium szóvivője az MTI-vel azt közölte, a harcban a magyarok közül nem sérült meg senki.

2009.08.20 18:50MTI - Fotó: MTI

Bocskai István elmondta, Baglanin Dzsadid járásban, a Baglán folyó partjánál álló hídnál alakult ki tűzharc a tálib lázadók és a tartományban dolgozó ANA-zászlóalj egyik százada között.

Elmondta, ennek a századnak magyar és amerikai katonák a mentorai, ebben a műveletben a magyar katonák tanácsadóként, műveleti irányítóként segítettek a helyszínen.

(Egy ANA-század 100-120 katonát jelent, őket néhány magyar és amerikai mentor kíséri.) Közölte, a tálib lázadók megfutamodtak, így a századot visszavonták, a harcnak nincs magyar sérültje.

Hozzátette: hasonló esetekben, amikor támadás éri a századot, a magyar katonák saját testi épségük megóvása érdekében használják a fegyvereiket, így feltehetően most is használniuk kellett.

A tálib lázadók csütörtökön intéztek összehangolt támadást az észak-afganisztáni Baglán tartomány azonos nevű városa ellen - közölték helyi rendőrségi forrásból.

Heves, több órás összecsapás tört ki, amelyben az afgán biztonsági erők német és magyar katonák támogatásával vették föl a harcot a támadókkal - közölte Dzsavid Basarat, a tartományi rendőrség szóvivője a dpa német hírügynökség jelentése szerint.

A tájékoztatás szerint életét vesztette egy körzeti rendőrparancsnok, két másik rendőr megsebesült. A tálib fegyveresek közül 21 vesztette életét, 22 másik megsebesült.

A lázadók egyszerre több irányból rohanták meg a várost, hogy megakadályozzák a szavazóhelyiségek megnyitását.

Afganisztánban csütörtökön tartományi és elnökválasztást tartottak, amely helyi idő szerint délután öt órakor fejeződött be(közép-európai idő szerint fél háromkor).

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.