Isznak, mint a kefekötő

Alkoholfogyasztás okozza a gyermekbalesetek közel felét Kijevben

Terjed az alkoholfogyasztás a kijevi fiatalkorúak körében; a baleset miatt kórházba kerülő vagy sérülést szenvedő gyerekek 45 százalékánál állapítanak meg alkoholos befolyásoltságot.

2009.09.12 09:41MTI

Kijevben tavaly 110 fiatalkorú követett el bűncselekményt alkoholmámorban, közülük 30 ellen indult hatósági eljárás, 17-et pedig büntetőjogi felelősségre vontak. Az idén eddig 177 olyan esetet jegyzőkönyveztek, amikor fiatalkorúaknak adtak el alkoholt vagy cigarettát, míg a múlt évben 225 ilyen szabálysértést regisztráltak – írja online kiadásában a Komszomolszkaja Pravda napilap ukrajnai változata.

A cikk szerint a kijevi iskolákban 2800, alkoholfogyasztásra hajlamos és dohányzó gyereket tartanak nyilván. Ennek kapcsán a kiadvány emlékeztet arra, hogy egy múlt évi nemzetközi felmérés szerint Ukrajna világelső a gyermek- és ifjúkori alkoholfogyasztás terén. Az alkoholizáló ukrán gyerekek 90 százaléka a 13–15 évesek közül kerül ki, s ugyanebben a korcsoportban 65 százalék a dohányzók aránya.

Az ukrán gyerekek 84 százaléka baráti társaságban iszik, 36 százalékuk ezt rendszeresen teszi. A múlt évben 84 százalékkal nőtt az alkoholfogyasztás az iskolások körében. A kialakult helyzet miatt a kijevi önkormányzat drasztikus szigorításra készül. A testület elé terjesztett rendelettervezet szerint az alkoholeladási tilalmat megszegő kereskedőkre 12 ezer hrivnya (kb. 300 ezer Ft) pénzbírságot szabnának ki az eddigi 85 hrivnya helyett, míg a szeszesital fogyasztásán kapott gyerekek szüleire 8000 hrivnya bírság vagy közmunkavégzés lenne kiróható.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.