A Holdraszállást ünnepelték

Aukció meglepetésekkel: terítéken az Apollo 11 relikviái!

Az Apollo 11 asztronautái által használt navigációs térkép volt a holdküldetés relikviáiból rendezett aukció legnagyobb szenzációja; a New York-i Bonhams ház számos kincset érő tárgyat kínált árverésre a holdraszállás negyvenedik évfordulója alkalmából.

2009.07.17 12:45MTI

A 23 centiméteres, két műanyag lapból álló holdtérkép 218 ezer dollárért (42,3 millió forint) kelt el a csütörtöki árverésen. A térképet Neil Armstrong és Buzz Aldrin arra használta, hogy az égitesten meghatározzák pontos helyüket, miután 1969. július 20-án elsőként landoltak a Hold felszínén - derült ki az árverési katalógusból.

Az eszköz egyik oldala a Föld, a Nap és más bolygók állását mutatja, míg egy átlátszó fedőlap hat, egymást átfedő körpályát mutat.

"Ez a térkép volt az egyik legfontosabb navigációs eszköz, amelyet a Holdon használtunk" - áll abban a levélben, amelyet Aldrin mellékelt a térkép mellé.

Az aukciós ház előzetesen 70 ezer és 90 ezer dollár (13,55-17,4 millió forint) közé becsülte a relikvia árát. A Bonhams nem fedte fel a térkép vásárlójának kilétét.

Az árverésre bocsátott tárgyak között szerepelt az a három parancslistából álló sorozat, amelyet Armstrong és Aldrin emlékeztetőül használtak a Sas névre keresztelt holdmodullal való landoláskor. Nagy meglepetésre azonban az Aldrin által aláírt sorozat nem talált vevőre, pedig 125 ezer és 175 ezer dollár (24,2-33,9 millió forint) közötti összeget reméltek érte.

Nagy sikert jelentett viszont egy eredeti Apollo 11 jelvény. A 61 ezer dollárért (11,8 millió forint) elkelt 8,9 centis relikvián egy sas látható, amint elrepül a Hold felszíne felett.

Az aukción összesen mintegy négyszáz tárgyat kínáltak árverésre, az Apollo 11 mellett a későbbi missziók (a 14-es, a 15-ös és a 16-os) kincseiből is válogathattak a licitálók.

A csütörtöki nap szenzációja volt az az Armstrong által aláírt csekk is, amelyért 27 ezer dollárt (5,2 millió forint) áldozott egy rajongó.

Az Apollo 11 parancsnoka mindössze néhány órával a start előtt állította ki a NASA egyik vezetőjének szánt, 10 dollárról és 50 centről szóló csekket.

A csekk 17 napos internetes licit után talált vevőre az RR Auction ház jóvoltából.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.