A végtelenbe és tovább...!

Megkezdődött az új-mexikói űrkikötő építése

Új-Mexikóban megkezdték a Spaceport America, a világ első üzleti céllal épülő űrrepülőterének az építését.

2009.06.28 11:12ictpress

A projekt támogatói szerint egy új fejezet kezdődik a az űrkutatásban. Amint 18 hónapon belül elkészül a létesítmény, a Virgin Galactic innen készül útnak indítani űrturistáit, de más cégek tevékenységét is kiszolgálja majd. "A jövő elkezdődött, már nem vagyunk messze egy új űrkorszak kezdetétől", mondta el Steve Landeene, az Új-Mexikó Űrkikötő Hatóság igazgatója.

Véleménye szerint itt nem csupán a turizmusról van szó, fontos eredményeket érhetnek el a gyógyszerkutatásban, a napenergia hasznosításáról az űrben, és más kutatásokban. Az új-mexikói kormányzatnak 200 millió dollárba kerül a megvalósítás. A helyszínt úgy próbálták megválasztani, hogy a lehető legmesszebb legyen lakott településektől.

E mellett lényeges szempont volt a kedvező időjárás, az évi 350 felhőtlen nap jelentősen csökkenti a bizonytalanságot az indítások terén, ami a NASA Cape Canaveral-i központjában tapasztalható. A munkát egy futurisztikus terminál és egy hangár megépítésével kezdik, amit a Foster and Partners tervez. 3 kilométeres kifutópálya képes lesz kiszolgálni akár a legnagyobb repülőgépeket is.

A Virgin Galactic reményei szerint, ha kész lesz a Spaceport America, innen már menetrendszerinti járatokat is indíthat, és itt rendezheti be irányítóközpontját is. Az űrkikötő ugyanakkor felhívja a figyelmet, hogy más cégek jelenlétére is számít. Az esemény főattrakciója a Virgin Galactic WhiteKnightTwo repülőgép átrepülése lett volna a közönség felett, de sajnos egy technikai hiba miatt vissza kellett fordulnia a gépnek. A repülő jelenleg tesztelés alatt áll, ezért a lehető legnagyobb körültekintéssel akarnak eljárni, akármilyen apró problémáról is van szó, mutatott rá Will Whitehorn, a cég elnöke. Az említett gép emeli majd az égbe a SpaceShipTwo űrjárművet, és az a kellő magasságot elérve indulhat önálló útjára.

A beavató repülésen Sir Richard Branson és családja, valamint az űrrepülő-tervező Burt Rutan utazhat majd, akiket 300 fő követ a várólistán, akik hajlandóak a körülbelül 200 ezer dolláros díj megfizetésére, írta meg a BBC. Ha az űrkikötő elkészül, az újabb adalék lehet Új-Mexikó aviatikában és űrrepülésben gazdag történelméhez.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.