Pechsorozat után a Föld körüli pályán az Endeavour

Többször elhalasztott kilövés után ma elindították az Endeavourt, meg is sérült az űrhajó

Megsérült felbocsátáskor az Endeavour űrrepülőgép - közölte röviddel a start után az amerikai űrkutatási hivatal, a NASA.

2009.07.16 06:51MTI

Az űrhajó külső üzemanyagtartályán elhelyezett kamera felvételén látszik, amint a szigetelőburok néhány jelentékenyebb megfagyott darabja nekicsapódik az űrhajó testének, károkat okozva benne. Egyelőre nem tudni, hogy milyen komolyak a károk.

Bill Gerstenmeier, a NASA műveleti főnöke közölte, hogy a szigetelőhab 8-9 darabkája az indítás utáni 107-ik másodpercben szakadt le a külső üzemanyagtartályról, legalább kétszer-háromszor az űrsiklónak csapódtak. Az űrhajó "hasán" észleltek néhány horzsolást, de ezt kisebb sérülésnek látják.

A NASA szerint az Endeavour legénysége várhatóan még a nap folyamán alaposan átvizsgálja az űrhajó hővédő burkolatát. Az asztronauták által készített felvételeket elküldik a Földre, hogy áttanulmányozhassák a NASA-szakértők.

A Columbia űrrepülőgép 2003-as katasztrófája óta mindig átvizsgálják az űrben az űrhajó burkolatát. Akkoriban üzemanyagtartályról levált habdarab a felszálláskor megrongálta az űrjármű szárnyát, negyven centis lyukat ütött rajta. Az űrhajó a sérülés következtében két héttel később a légkörbe visszatérve felrobbant.

Az űrkutatási hivatal felhívja a figyelmet arra, hogy az Endeavour fedélzetén van egy javítókészlet, amelynek segítségével az űrhajósok még a hazatérés előtt helyrehozhatják a sérülést. Gerstenmaier szerint amennyiben a kár helyrehozhatatlan, az asztronauták két-három hónapra átmehetnek a Nemzetközi Űrállomásra, amíg értük nem megy egy másik űrsikló.

Föld körüli pályára állt az Endeavour

Az űrsikló helyi idő szerint szerda este indult útnak a floridai Cape Caneveral-i légitámaszpontról, és kilenc perccel később Föld körüli pályára állt.

Az űrsikló startját június 13-óta ötször halasztották el műszaki problémák és rossz időjárási körülmények miatt. Első két alkalommal - még júniusban - a külső üzemanyagtartálynál észleltek hidrogénszivárgást, majd az elmúlt öt napban háromszor késleltették a missziót a rossz időjárás miatt.

Az Endeavour űrmisszióját 16 naposra tervezik. Az űrsikló várhatóan két nap múlva, péntek este csatlakozik a Nemzetközi Űrállomáshoz (ISS). A dokkolást követően 13 ember lesz az űrállomáson, ahol soha ennyien nem tartózkodtak még egyszerre.

Az űrrepülő fedélzetén hét űrhajós - hat amerikai férfi és egy kanadai nő - tartózkodik. Az Endeavour szerelő űrhajósai ötször lépnek ki a nyílt világűrbe, hogy a tervek szerint összesen 32 és fél óra alatt kiegészítő berendezéseket helyezzenek el az ISS-hez tavaly hozzácsatolt japán Kibo kutatómodul külső burkán. Emellett karbantartási munkákat is végeznek az űrállomáson.

Az Endeavour hazatérését július 31-re tűzték ki. A legénységének egyik tagja, Tim Kopra nem tér vissza társaival a Földre, hanem felváltja a március óta az űrbázison tartózkodó japán Vakata Koicsit.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.