Kis lépés egy embernek...?

Obama afroamerikai exűrhajóst nevezett ki a NASA élére

Charles Bolden személyében egy afroamerikai volt űrhajóst nevezett ki Barack Obama amerikai elnök az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) élére, az intézmény számára kényes időszakban.

2009.05.24 08:35MTI

A washingtoni Fehér Ház helyi idő szerint szombaton jelentette be a kinevezést, amelyet a törvényhozás felsőházának még jóvá kell hagynia. Amennyiben ez megtörténik, Bolden lesz a NASA első afroamerikai vezetője, egyben a második űrhajós az intézmény élén. Bolden négyszer járt az űrben - kétszer űrrepülőgép parancsnokaként -, s korábban már dolgozott a NASA vezetőjének helyetteseként.

Bolden - ha kinevezését jóváhagyják - kényes időszakban veszi át az űrkutatási hivatal irányítását.

A Columbia űrrepülőgép 2003-as lezuhanása után a George Bush elnök nevével fémjelzett akkori amerikai kormányzat úgy döntött, hogy a többi űrsiklót 2010-ben, a Nemzetközi Űrállomás (ISS) építésének befejezése után kivonja a forgalomból.

Új amerikai űrsikló azonban legkorábban várhatóan csak 2015-ben állhat szolgálatba, így az Egyesült Államok öt évig az orosz Szojuz űrhajók segítségére szorul majd az űrutazások terén.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.