Elemzők szerint még nem dől el a jelöltség sorsa

Az Egyesült Államokban valaha rendezett legnagyobb szuperkeddet tartják ma - képek!

Az Egyesült Államokban valaha rendezett legnagyobb előválasztási szuperkeddet "tartják" február 5-én: a keleti parttól a nyugatiig összesen 24 szövetségi államban nyilvánítanak véleményt a választók az elnökjelölt-aspiránsokról.

Sztárokkal az amerikai elnökválasztáson képgaléria

2008.02.05 07:18MTI

Az 1980-as évek óta "divatos" szuperkeddet idén a sok résztvevő állam, a szavazók nagy tömege miatt mega-, vagy cunami keddként is emlegetik. Egyetlen napon olyan nagy számú delegáltról születik döntés - akik majd a nyár végi jelöltállító pártkongresszusokon fognak hivatalosan dönteni az elnök- és alelnökjelöltekről -, hogy az idei február 5-ét egyenesen nemzeti választási napnak nevezik.

Az el nem kötelezett szuperdelegátusokkal együtt 2064 demokrata párti küldött sorsa dől el 22 államban. Ez 52 százaléka az augusztus végi denveri pártkonvenció 4049 részvevőjének, akik közül 2025-nak a támogatására lesz szükség a győzelemhez. A republikánus aspiránsok 1081 delegátusért versenyeznek 21 államban, ez a szeptember eleji minneapolisi kongresszuson szavazó küldöttek 43 százaléka. Náluk 1191 küldött szavazatára lesz szüksége a győztes jelöltnek a 2380-ból.

Ez a korai előválasztási "tömörülés" azért alakult ki, mert néhány állam, köztük Missouri és Alabama - elirigyelve a hagyományosan legelsőként előválasztó Iowa és New Hampshire szerepét - a két párt országos vezetése által engedélyezett legkorábbi időpontra, február 5-re hozta előre jelöltválasztó rendezvényét. Őket láncreakciószerűen követte sok állam, köztük a népes Kalifornia, New York, Illinois és New Jersey. A demokrata párti oldalon a szuperkedden elemzők szerint még nem dől el a jelöltség sorsa: Hillary Clinton és Barack Obama fej-fej mellett halad a népszerűségi felmérésekben.

A döntés azért fog valószínűleg elodázódni, mert a demokrata delegáltakat arányos alapon "osztják ki". A republikánus oldalon ezzel szemben hét államban, például New Yorkban, New Jerseyben és Arizonában a nyertes mindent visz elv érvényesül, így McCain dűlőre viheti a dolgot. Az előválasztások mintegy fele nyitott, vagyis a sem demokrataként, sem republikánusként nem regisztrált szavazók bármelyik párt választásán részt vehetnek. A demokrata oldalon csak Kaliforniában és New Jerseyben 6 millió független van, s ez a számukra vonzóbb Obamának kedvez.

A republikánusoknál a nagy független szavazóbázissal bíró Illinois-ban és Missouriban McCain győzelme valószínűsíthető. Az amerikai előválasztások történetében a legkorábbi időpont, amikor eldőlt, hogy ki lesz egy párt jelöltje, 2004-ben volt: John Kerry már március 2-án tudta, hogy ő fogja képviselni a Demokrata Pártot a novemberi elnökválasztáson. George Bush és Al Gore 2000-ben március 14-én ragadta magához az elnökjelöltséget.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.