A fehérek nem szavaztak egy afroamerikaira?

Obama veszített, mert fekete, Clinton nyert, mert fehér? Képek

Egyes elemzők szerint Barack Obama fekete bőrszíne is szerepet játszott abban, hogy az afroamerikai szenátor az előrejelzéseknél sokkal gyengébben szerepelt a New Hampshire-i előválasztáson.

Kiélezett verseny az amerikai választásokon képgaléria

2008.01.11 10:02MTI

 

Robert Novak ismert konzervatív elemző hírlevelében arról írt: a választásokat megelőző közvélemény-kutatások, sőt az exit poll felmérések is azért térhettek el a valóságtól, azért mutattak Obamára nézve sokkal kedvezőbb képet, mert a fehér választók nem vallották be, hogy nem voksolnak egy afro-amerikai aspiránsra.

A faji előítéletek kérdésköre az amerikai közélet legszigorúbb tabutémái közé tartozik. Aki nyilvánosan megsérti a fehérek és feketék közötti egyenlőség elvét, azt keményen "megbüntetik". Novak szerint az emberek erről a kérdésről csak magánbeszélgetéseken hajlandók szót ejteni. A szakértő szerint ha a faji tényező valóban szerepet játszott, akkor az Obama vereségének "legkellemetlenebb" összetevője.

Kiderült, hogy a közvélemény-kutatók teljesen hibásan jelezték előre a demokrata verseny kimenetelét. A Rasmussen Reports és a CBS is Obama hétszázalékos előnyét mutatta ki, a USA Today szerint 13, a CNN szerint 10 százalékponttal vezetett az afro-amerikai szenátor. A média egy része már kezdte leírni az országosan legnépszerűbb demokrata pályázót, Hillaryt. Egyes szakértők a Clinton-éra végét emlegették. Megfigyelők szerint Hillary csapatán hihetetlen lehangoltság lett úrrá. Az egész kampány újjászervezése, sőt a további csúfos vereségek megelőzésére még az is felmerült, hogy a szenátor asszony visszalép.

A valóság azonban másként alakult. A verseny sokkal szorosabb lett, mint arra számítani lehetett, és Clinton, ha csekély arányban is, de végül győzött. Sikere annyira váratlan volt, hogy Obama stábja a helyszínen nem is tudott semmilyen kommentárt fűzni az eredményhez. Az Iowa előtt még legesélyesebb Clinton veresége annyira biztosnak látszott, hogy győzelmét hívei nagy visszatérésként ünnepelték.

Azóta szakértők és elemzők, újságok és tévék sora igyekszik megmagyarázni a váratlan eredményt. Megemlítették a viszonylag kedvező időjárást, amelynek köszönhetően rekord magas volt a részvételi arány. A legtöbb közvélemény-kutató intézet azt hangoztatta, hogy szokatlanul nagy (a Rasmussen szerint 38 százalékos) volt az utolsó pillanatban döntők aránya, s ez felborította a prognózisokat. Sokak szerint az döntött, hogy Hillary Clinton előző napi, tévében sugárzott "érzelmes pillanata" (amikor elcsukló hangon, könnyes szemmel beszélt érzéseiről) hirtelen sok nőt az oldalára állított. A nők 46 százaléka Hillaryt támogatta, s csak 34 százalékuk Obamát.

 

A faji előítéletek esetleges szerepének a legtöbb magyarázatban nyoma sincsen. Jellemző a fehér-fekete téma szőnyeg alá söprésére a The Wall Street Journal minapi karikatúrája, melyen egy versenyfutás részvevőiként rohannak a pályázók. Ami szembetűnő: a pólóban, rövidnadrágban hajrázó politikusok bőrszíne azonos, Clintoné, Obamáé és a többieké is amolyan szürkés árnyalatú.

Üdítő kivétel a hallgató médiában a CNN hírtelevízió, ahol felvetődött a faji tényező kérdése. Az Anderson Cooper 360 című politikai magazinban Michael Eric Dyson, a washingtoni Georgetown Egyetem professzora kijelentette: egyáltalán nem zárható ki, hogy a választók döntésében szerepet játszott a fekete aspiránssal szembeni előítélet. New Hampshire lakossága 95 százalékban fehér. Dyson szerint Hillary Clinton és férje, Bill Clinton volt elnök is ennek az előítéletnek a kihasználására törekedett és törekszik.

A The New York Times New Hampshire másnapján arról írt, hogy az évtizedek óta nem tapasztalt nyitottságú versengés nagy kérdése: milyen messze hajlandók elmenni a pályázók a siker érdekében. A liberális újság felhívta a figyelmet: Hillary Clinton veszélyesen közel került ahhoz, hogy a faji kártyát is belekeverje kampányába. A volt first lady nem győzte hangsúlyozni, mekkora változást jelentene, ha elsőként nőt választana Amerika elnökké.

Némely segítője azt sugallta, hogy ez fontosabb váltás lenne, mintha az első afro-amerikai kerülne az elnöki székbe. Clinton egy ízben arról beszélt, hogy Martin Luther King tiszteletes emberi jogi álmának valóra váltásához Lyndon Johnson elnökre volt szükség. Clinton rosszízű gondolata azt sugallta, hogy egy fehér ember nélkül egy fekete semmire sem ment volna.

Amy Holmes, a CNN politikai elemzője viszont hevesen kikelt azon feltételezés ellen, hogy a faji előítéletek New Hampshire-ben szerepet játszhattak. Erre szerinte semmi bizonyíték nincs. Külön kiemelte, hogy még a téma boncolgatása is veszélyes, mert károsan befolyásolhatja a szavazókat, félelmeket ébreszthet és az előválasztások torzulhatnak.

Robert Novak szerint a fehér New Hampshire-i szavazók egy része nem mondott igazat a közvélemény-kutatóknak. Amikor megkérdezték őket, akkor az új arc, a változás jelszavát zászlajára tűző energikus Obama támogatásáról beszéltek, a szavazófülke magányában viszont már mást gondolkodtak. Novak szerint ezt támasztja alá az a tény, hogy a republikánus verseny előrejelzései pontosan beváltak. A kormánypárti aspiránsok között ugyanis nincsen fekete bőrű politikus.

A demokrata elnökjelölt-aspiránsok - sokak szerint New Hampshire után kétfősre szűkült - mezőnyének tagjai január 19-én Nevadában, majd január 26-án a sokkal "értékesebb győzelmet" ígérő Dél-Karolinában csapnak össze. Elvben és a felmérések szerint Obama nagyarányú győzelme várható, mivel a népesség fele afroamerikai.

Karl Rove, George Bush elnök egykori főtanácsadója szerint Clinton meglepően jó New Hampshire-i szereplésének az a legfőbb tanulsága, hogy nem lehet hinni a közvélemény szondázásának. Dél-Karolinában és az azt követő hetekben-hónapokban az Egyesült Államoknak felelnie kell arra a kérdésre: megérett-e az első fekete elnökre.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.