Obamát támogató fiatalok nem mentek szavazni

Clinton és McCain nyert New Hampshire-ben

Hillary Clinton demokrata és John McCain republikánus szenátor nyerte meg az 2008-as amerikai elnökválasztás jelöltjeiről döntő első előválasztást kedden, New Hampshire szövetségi államban.

2008.01.09 06:50MTI

A demokrata szavazatok 85 százalékos feldolgozottsága mellett Clinton a voksok 39 százalékát nyerte el. Barack Obama 37, John Edwards 17 százalékot kapott. A republikánus mezőnyben a szavazatok 83 százalékának ismeretében John McCaint támogatta a választók 37 százaléka, Mitt Romney 32, Mike Huckabee 11, Rudy Giuliani 9 százalékos eredményt ért el. Obama és Clinton között sokkal szorosabb verseny alakult ki, mint azt az utóbbi napok felmérései alapján feltételezni lehetett. Obama ugyanis két számjegyű előnyt szerzett Iowa óta egyes kutatások szerint.

Miközben a republikánus verseny kedd este már korán eldőlt McCain meggyőző előnye nyomán, a két demokrata szenátor főhadiszállásán összegyűlt támogatók tömege órákon át lélegzetvisszafojtva figyelte a részeredményeket. A demokraták mezőnyét országosan vezető Clintonnak végül sikerült a "visszatérés" a vereséget jelentő iowai harmadik hely után, mintegy három órával az este nyolc órai urnazárás után lett biztos a győzelme. A több évtizedes hagyomány szerint idén is a kicsiny, 1,3 millió lakosú új-angliai államban rendezték meg a legelső, és ezért iránymutató előválasztásokat.

Bár a túlnyomóan fehér, vidéki népességű állam egyáltalán nem tükrözi az Egyesült Államok népességének összetételét (New Hamsphire-ben 94, országosan 67 százalékos a fehér lakosság aránya), az első előválasztás eredménye meghatározó. Elemzők szerint Clinton úgy tudott nyerni, hogy New Hampshire-ben az inkább Obamát támogató 30 év alatt fiatalok sokkal kisebb arányban mentek el szavazni, mint Iowában.

Clinton az őt ünneplő tömegnek egy gyűlésen azt mondta: New Hampshire-ben megtalálta a saját hangját. Kijelentette, hogy tovább harcol az amerikai népért, amellyel együtt kész arra, hogy minden kihívással szembenézzen. Barack Obama illionis-i szenátor hívei előtt azt hangoztatta: fel van tüzelve a folytatásra. Kijelentette, hogy Amerikában változás megy végbe, a nép egy alapvetően új irányt követel.

John McCain győzelmével a republikánus mezőny éllovasává lépett elő, pedig a sajtó néhány hónapja már leírta a szenátort, akinek kifulladni látszott a kampánya. Az iraki háborút következetesen támogató McCain kijelentette: New Hampshire megmutatta, hogyan is néz ki egy visszatérés (McCainnek Iowában harmadik hely jutott). Mitt Romney volt massachusettsi kormányzó hosszú harcot ígért, mint mondta, 50 államra kiterjedő választási stratégiája van. Eddigi két ezüst és egy arany érmével az esélyes elnökjelölt-aspiránsok közé sorolta magát (Wyomingban nyert, Iowában szintén második helyet szerzett).

Rudy Giuliani volt New York-i polgármester annak ellenére, hogy McCain után a legtöbb kampányeseményen vett részt New Hampshire-ben, csak a negyedik helyet tudta megkaparintani. Giuliani meg sem várta a végeredményt, elutazott Floridába, ahol január 29-én rendeznek előválasztásokat. Az országosan legnépszerűbb republikánus pályázó támogatóinak azt mondta: ez még csak a kezdet, egy hosszú és kemény küzdelem kezdőrúgása. A február 5-i "gigakedd" után már tudni lehet majd, hogy ő lesz a republikánus jelölt - tette hozzá. A közvélemény-kutató intézetek szerint az amerikai választókat elsősorban a gazdaság állapota aggasztja, nem pedig az iraki háború, amely néhány hónappal ezelőtt még a legfontosabb kérdésnek számított. A kevesebb amerikai katona halála nyomán Irak már kisebb teret kap a médiában, a bagdadi biztonsági helyzet javulásával a szavazók inkább a várható recesszió miatt nyugtalankodnak.

Elemzők szerint nem tudni, hogy ez a hangsúlyváltás kinek kedvez. A gyenge gazdasági mutatókat a demokraták használhatják ki, az iraki biztonság erősödésére viszont a republikánusok építhetnek. A kampány vezető témái közé tartozik még az egészségügy reformja, a lakóingatlan- és a másodlagos jelzálogpiac válsága, valamint a bevándorlás kérdése. Az elnökjelölt-választási maraton a jövő héten folytatódik: kedden Michigan államban rendeznek előválasztásokat, szombaton pedig Nevadában tartanak jelölőgyűléseket.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.