Obamara felkészületlen?

Hillary Clinton: "ne szavazzanak Obamára, az al-Kaida figyel"

Az amerikai elnökválasztási kampányban a Demokrata Párt jelöltségéért küzdő Hillary Clinton szenátor arra hívta fel a választókat: ne szavazzanak vetélytársára, Barack Obamára, mert "az al-Kaida figyel".

2008.01.08 18:36MTI

Clinton New Hampshire-ben - a keddi, első előválasztások helyszínén - kijelentette: a terrorszervezet szoros figyelemmel kíséri a választásokat, és Amerika nem kockáztathatja meg egy tapasztalatlan politikus elnökké választását.

Elemzők rendkívülinek tartják, milyen gyors ütemben látszik kicsúszni a talaj a demokrata aspiránsok között országosan vezető Clinton lába alól, aki mind agresszívabb hangnemben támadja az afro-amerikai szenátort. A legtöbb keddi közvélemény-kutatás szerint Obama már több mint tíz százalékkal megelőzi népszerűségben az egykori first ladyt az új-angliai államban.

Clinton közölte, hogy a 46 éves, első mandátumos illinois-i szenátor túl tapasztalatlan ahhoz, hogy nehéz időkben az Egyesült Államok főparancsnoki tisztét betöltse. Az utóbbi hónapokban sokat hangoztatott - de az elmúlt napokban már hatástalannak bizonyult - érvét ismételve sulykolta: ő a legtapasztaltabb aspiráns a demokrata mezőnyben.

A New York-i szenátor szerint nem véletlen, hogy az al-Kaida tesztelni akarta Gordon Brown brit kormányfőt, amikor néhány nappal hivatalba lépése után pokolgépes támadást készített elő Londonban (az autóba rejtett robbanószerkezetek nem léptek működésbe).

"Ugyanolyan szorosan követik a választásokat, ahogy mi" - figyelmeztetett Clinton, aki hangsúlyozta: ő alkalmas arra, hogy a vészes időkben kemény döntéseket hozzon. "Remélem, nem kell ilyen kihívással szembenéznem az első 100 napban, de ha mégis, készen állok" - szögezte le.

A feleségével együtt New Hampshire-ben kampányoló Bill Clinton volt elnök valamivel korábban arról beszélt, hogy az új elnöknek fel kell készülnie a váratlan nemzetbiztonsági kihívásokra, amilyen a 9/11-es merénylet volt. Mint mondta, több mint 50 százalék az esélye annak, hogy a következő elnöki periódus első egy-másfél évében "olyasvalami fog történni, amiről a kampányban nem esik szó".

Obama a felmérések szerint akkora előnyre tett szert, hogy Clinton kampánystábja már azt is győzelemként értékelné, ha a volt first lady a második helyet szerezné meg. A CNN/WMUR-TV hétfő délutáni adatai szerint Obama 39, Clinton 30 százalékon áll. A USA Today/Gallup hét végi felmérése még nagyobb különbséget mutat: Obama támogatottsága 41 százalékos, Clintoné csak 28.

Clinton egy gyűlésen arról biztosította híveit, hogy nem azért indult az elnökségért, mert a sajtó nyilvánosságára vágyik, és nem is azért, mert újra a Fehér Házban szeretne lakni. Szenvedélyesen szereti hazáját, amelyért úgy érzi, ő teheti a legtöbbet - mondta a szenátor, aki soha nem mulasztja el megjegyezni, vetélytársa csak a levegőbe beszél, nem tud komoly eredményeket letenni az asztalra.

Obama viszont visszafogott stílusban folytatta kampányát a hét elején. Azt mondta, fantasztikus dolgok vannak készülőben, de támogatóinak nem szabad elbízniuk magukat, hosszú utat kell még megtenni. Kacagva reagált Clinton támadásaira és bevált üzenetét hangoztatta: eljött az ideje, hogy új fejezet kezdődjön az amerikai történelemben, a washingtoni politikában.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.