Még Kennedy lánya is rá szavaz!

Barack Obama nyert az előválasztáson Dél-Karolinában

Nagy előnnyel nyert Barack Obama a Dél-Karolinában szombaton tartott demokrata párti előválasztáson.

2008.01.27 09:05MTI

Nagy előnnyel nyert Barack Obama a Dél-Karolinában szombaton tartott demokrata párti előválasztáson. Az afro-amerikai szenátor Hillary Clinton maga mögé utasításával fontos győzelmet szerzett: új lendülettel folytathatja az előválasztási küzdelmet.

A szavazatok 98 százalékos feldolgozottságnál Obama 55 százalékkal állt az élen, míg Clinton 27, John Edwards pedig 18 százalékos eredményt tudhatott magáénak. Dél-Karolinában, ahol a szavazók több mint fele fekete bőrű, Obama olyan magabiztos győzelmet aratott, hogy a hírtévék már a szavazatok 10 százalékos feldolgozottsága mellett nyertesnek hirdették ki. Obama már akkor 50, Clinton 30, John Edwards 20 százalékon állt. A New York-i szenátor asszony már egy órával urnazárás után felhívta Illinois-i állambeli szenátortársát, hogy gratuláljon győzelméhez.

Győzelmi beszédében Obama kijelentette: a dél-karolinai "jó emberek" bebizonyították, hogy a havas Iowában szerzett győzelme nem pusztán illúzió volt. Azt mondta, az amerikaiak hosszú idő óta legszélesebb koalíciója áll mögötte. (A legelső, iowai előválasztási fordulót meglepetésre Obama nyerte meg, a következő kettőt, New Hampshire-ben és Nevadában viszont Clinton.)

Az illionis-i szenátor arról beszélt: ő nem egyszerűen pártváltást, hanem alapvető hatalmi szerkezetváltozást szeretne Washingtonban. Meg akarja szabadítani Amerikát a pártos szembenállástól, hogy az emberek ismét hinni tudjanak. Az ABC tudósítása szerint Obama elsöprő győzelmét a fekete választók nagyon magas részvételi aránya biztosította a faji hovatartozás mentén megosztott államban.

A tévé felmérése szerint Obama a fehér szavazatoknak csak mintegy a negyedét kapta, Clinton elsősorban a fehér nők, John Edwards volt észak-karolinai szenátor pedig a fehér férfiak támogatását szerezte meg.

A CNN kutatása szerint a dél-karolinai választók 53 százaléka az alapján döntött, hogy melyik politikus képviseli a változást. A megkérdezettek 24 százaléka számára az volt a fontos, hogy melyik aspiráns törődik jobban az emberekkel, 15 százalék a tapasztalatot jelölte meg legfontosabb értékként. A megválaszthatóság alapján döntött 6 százalék. Azok körében, akiknek a változás volt az elsődleges szempont, Obamára 75, Clintonra 15 százalék szavazott.

A Hillaryvel együtt kampányoló Bill Clinton volt elnök szombaton este már Missouriban lépett fel egy gyűlésen, ahol azt mondta: "már csak néhány nap választ el bennünket egy nagy győzelemtől Floridában". A Demokrata Párt és a Republikánus Párt is jövő héten kedden tart előválasztást a déli államban, amely az utolsó forduló lesz a várva várt február 5-i szuperkedd előtt. Aznap 22 államban rendeznek előválasztásokat, mind a demokrata, mind a republikánus elnökjelöltség sorsa eldőlhet.

Az utóbbi napok vezető hírei között szerepelt Bill Clinton Omaba elleni agresszív kampánya. A Fox News hírtévé konzervatív szakértői szerint Bill Clinton úgy kampányolt, mintha ő lenne a demokrata jelölt és republikánus ellenfelét akarná felőrölni. Egyes elemzők szerint Bill Clinton hazugságkampányt folytatott. A CNN felmérése szerint Bill Clinton agresszív kampánya nem erősítette Hillary helyzetét. Az utolsó három napban döntő szavazók (20 százalék) több mint fele - a Bill Clinton Obama elleni támadásairól szóló hírek alapján - Obama oldalára állt. Az MSNBC felmérése szerint a szavazók 70 százaléka úgy látta, Bill Clinton tisztességtelenül támadta Obamát.

Obama a hét elején úgy fogalmazott: olyan érzése van, hogy egyszerre két Clintonnal kell küzdenie. Később viccesen megjegyezte: semmi gond, legalább megedződik, mire a republikánus jelölt lesz az ellenfele.

A republikánus jelöltségért küzdő John McCain kampánya szombaton fontos lökést kapott: Charlie Crist floridai kormányzó bejelentette, hogy az arizonai szenátor mögé áll. Szerinte McCain igazi amerikai hős, és az Egyesült Államok akkor járna a legjobban, ha őt választaná elnöknek. A "királycsináló" Dél-Karolinában egy hete aratott győzelme után John McCain Floridában nagy kihívással néz szembe: az eddig gyengén szereplő, már-már eltemetett Rudy Giuliani volt New York-i polgármester ott akar feltámadni poraiból.

John F. Kennedy lánya Obamát támogatja

Barack Obama elnökjelöltségét támogatja Caroline Kennedy, a legendás John F. Kennedy amerikai elnök lánya. Miközben a The New York Times szerkesztőbizottsága tapasztaltsága miatt Hillary Clinton mellett tette le voksát a napokban, Caroline Kennedy a vezető amerikai liberális napilap internetes kiadásában szombaton közölt cikkében a valódi változás képviselőjeként Obamát éltette.

"Megindító volt hallani az elmúlt években azokat az amerikaiakat, akik elmondták: bárcsak olyan lelkesek és bizakodók lehetnének Amerikával kapcsolatban, mint amikor az apám volt az elnök. Ez az érzés ma mélyebb. Ezért támogatom Barack Obama jelöltségét" - írta a Kennedy-lány. Az 1957-ben született, íróként, szerkesztőként és ügyvédként dolgozó Caroline Bouvier Kennedy John F. Kennedy és felesége, Jacqueline Kennedy Onassis egyetlen életben levő gyereke.

Caroline öccse, ifjabb John F. Kennedy 1999-ben repülőgép-balesetben hunyt el. A Kennedy-lány azt írta, hogy néha időbe telik felismerni azt, aki képes hitet adni az embereknek. Aki képes ezt a hitet összekötni a legmagasabb célokkal úgy, hogy az emberek érezzék: együtt nagy dolgokat érhetnek el. Azokban a ritka pillanatokban, amikor egy ilyen ember érkezik, félre kell tenni saját terveinket és ki kell állni azért, amiről tudjuk, hogy lehetséges. Ezt a lehetőséget Obama szenátor hozta el.

Nem arról van szó, hogy a többi aspiráns nem tapasztalt vagy nagy tudású. Idén azonban ez lehet, hogy nem elegendő. Ugyanolyan váltásra van szükség az ország vezetésében, mint 1960-ban - érvelt Caroline Kennedy. Az egykori elnök lánya szerint a demokrata jelöltségre pályázó politikusok céljai hasonlóak: ismertették terveiket a középosztály megerősítésétől kezdve a kora gyerekkori oktatás nagyobb támogatásáig. Ezért a vezetői képesség, a jellembeli különbségek és az ítélőképesség a szokásosnál nagyobb szerepet játszik.


Caroline Kennedy szerint Barack Obama bizonyította rátermettségét az utóbbi két évtizedben az amerikai szenátusban és Illinois államban, ahol nehéz helyzetű közösségeken segített, alkotmányjogot tanított és nyolc éven át választott tisztviselő volt. Obama szenátor ma is ugyanezekről a képességről tesz tanúbizonyságot: olyan mozgalmat hozott létre, amely megváltoztatja az ország politikájának arculatát és fellelkesíti az egyébként a politikától elforduló fiatalokat.

Kennedy elnök lánya szerint Obama méltóságteljes és őszinte kampányt folytat. Azt írta, olyan elnököt szeretne, aki képes megjeleníteni egy jövőképet és képes másokat rávenni arra, hogy küzdjenek érte. Aki a legmagasabb erkölcsi normák szerint él, és felébreszti a reményt azokban, akik még hisznek az "Amerikai Álomban".

"Eddig nem volt olyan elnök, aki úgy fellelkesített volna, ahogy egykor az apám fellelkesítette az embereket. Most először érzem úgy, hogy megtaláltam azt az embert, aki ilyen elnök lehetne, nemcsak nekem, hanem az amerikaiak új nemzedéke számára" - írta John F. Kennedy lánya.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.