A csehek lemondtak

Václav Klaus nem tartja katasztrófának a cseh kormány megbuktatását

A cseh államfő nem tartja katasztrófának, hogy megbukott a Mirek Topolánek vezette jobbközép kormány, és szerinte attól sem kell tartani, hogy ezzel valamiféle fordulat állhatna be a rendszerváltást követő folyamatokban.

2009.03.25 17:59MTI

"A képviselőház döntését tisztelettel tudomásul vettem" - jelentette ki Václav Klaus azt követően, hogy Miroslav Vlcek képviselőházi elnökkel szerdán megvitatta a legújabb belpolitikai helyzetet. A továbbiakban az alkotmány alapján kíván eljárni.

"A kormány bukása nem ismeretlen dolog, és egy működő alkotmányos rendszerben nem jelent katasztrófát. Köztársasági elnökségem hat éve alatt ez már a negyedik eset. Ezt a helyzetet már négyszer sikerrel megoldottam, s biztosíthatom a cseh közvéleményt arról, hogy a probléma most is meg lesz oldva" - jelentette ki az államfő.

Hozzátette: teljesen alaptalan attól tartani, hogy az új kormányról folytatandó tárgyalások alapján bármiféle fordulat állhatna be a rendszerváltást követő folyamatokban. Klaus ezzel Topolánek és a Polgári Demokratikus Párt más vezetőinek nyilatkozataira reagált, akik azt hangoztatják, hogy a jobbközép kormány megbuktatásával megnyílt az út a kommunisták visszatéréséhez a hatalomba.

Václav Klaus megjegyezte: azt várja, hogy Topolánek külföldi útjáról hazatérve haladéktalanul tájékoztatni fogja őt a kormány lemondásáról. A kormányfő szóvivője útján ugyanakkor azt közölte, hogy Topolánek csütörtökön nyújtja be a kabinet lemondását a köztársasági elnöknek.

Ezt megelőzően a kormány rendkívüli ülést tart. Mirek Topolánek kormánya 2007 januárjában csak úgy került hatalomra, hogy megszerezte az ellenzéki szociáldemokrata pártból kivált két képviselő támogatását. Klausnak ez nem tetszett, s kijelentette: a bizalom ilyen úton való megszerzése előre hozott választáshoz fog vezetni.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.