Javult az állapota a volt cseh államfőnek

Václav Havelt hazaengedték a kórházból

Jelentősen javult Václav Havel volt cseh államfő egészségi állapota, ezért csütörtökön hazaengedték a kórházból - közölték abban a prágai kórházban, ahol az expolitikust 18 napon át kezelték.

2009.01.29 13:54MTI

Az orvosi konzílium döntése szerint azonban Havelnek még legalább egy vagy két hétig otthon kell pihennie, és az orvosok rendszeresen ellenőrizni fogják állapotát. Havelt január 12-én szállították a motoli kórházba, mert arra panaszkodott, hogy nyomást érez a torkában és nehezére esik az étel lenyelése.

Az orvosi vizsgálat kiderítette, hogy torkában - azon a helyen, ahol az egyik korábbi műtét alkalmával légcsövet vezettek be - hólyag keletkezett, amely tele volt gennyel. Ezt egy kisebb műtéttel eltávolították. Később enyhe tüdőgyulladást is kapott, s kezelőorvosai szerint állapota súlyos volt.

A drámaíróból és emberi jogi aktivistából lett politikusnak régóta problémái vannak az egészségével. A korábban erősen dohányzó Havel jobb oldali tüdejének jelentős részét eltávolították a kilencvenes évek második felében rákos daganat miatt, s azóta több esetben szenvedett súlyos hörghurutban, illetve tüdőgyulladásban, de problémái vannak az immunrendszerével is.

Az orvosok korábbi nyilatkozatai szerint - tekintettel mindezekre - Havelnél minden megbetegedés igen veszélyes. Az orvosi konzílium most, utólagosan közleményében szintén elismerte: Havel állapota az elmúlt napokban is valóban nagyon súlyos volt, és élete veszélyben forgott.

Václav Havel legutóbb tavaly februárban volt kórházban. Akkor szívműködési zavarok és hörghurut miatt két hétig kezelték.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.