Elárult testamentumok?

Václav Havel kiáll Kundera mellett

Kiállt a besúgással megvádolt Milan Kundera világhírű cseh író mellett Václav Havel, volt cseh köztársasági elnök és drámaíró. Elég tárgyi okom van azt gondolni, hogy a dolog ilyen bután nem játszódhatott le, nem történhetett meg - véli Havel a Respekt című hetilap legújabb számában megjelent írásában.

2008.10.21 17:49MTI

A Respekt a múlt héten közölte: a főiskolás Kundera 1950-ben feladta egyik kollégiumi társnője barátját, aki a nyugati hírszerzésnek dolgozott. 

Az illetőnek emiatt 14 évi szabadságvesztést kellett letöltenie, és fogságának legnagyobb részében uránbányában dolgoztatták. Havel felszólította a fiatal történészeket, hogy bánjanak óvatosabban és felelősebben a dokumentumokkal. 

"Mielőtt bármihez hozzányúlunk, jól meg kell gondolnunk, hogy annak mi lehet a következménye" - szögezte le a drámaíróból lett politikus, akit baráti szálak is fűznek a ma Párizsban élő íróhoz. 

Kundera a nemzetközi figyelmet kiváltó közlés után nyilatkozatban tagadta, hogy ő adta volna fel a rendőrségnek a később 22 évre elítélt Miroslav Dvoráceket, aki végül is 14 évet raboskodott. Adam Hradílek, aki a Kunderát leleplező rendőrségi feljegyzést véletlenül találta meg az állambiztonsági hivatal archívumában, beismerte, hogy a lelet közzétételét hosszú ideig mérlegelte.
 
"Végül azért tettem ezt meg, hogy hozzájáruljak a történelem fehér foltjainak az eltüntetéséhez és a háború utáni fejlődésről szóló vitához" - mondta a lapnak a jelenleg az Egyesült Államokban tartózkodó történész, aki a prágai cseh nemzeti emlékezet intézetének kutatója. 

Az egy hete kipattant Kundera-ügy folyamatosan nagy teret kap a cseh sajtóban, s a vélemények erősen megoszlanak. Számos ismert és elismert személyiség - például Václav Havel, Milan Uhde, Petr Uhl - kiállt Kundera mellett, míg mások támadják vagy bírálják. 

Bár a rendőrségi feljegyzés hitelességét szinte senki sem vonja kétségbe, azt megkérdőjelezik, hogy az eset valóban úgy történt-e, ahogy azt a történész magyarázza, s egyáltalán Kundera volt-e az, aki jelentett.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.