14 évet ült a férfi, akit állítólag feljelentett

Kundera cáfolja a besúgás vádját

Milan Kundera, a világhírű cseh író fiatal korában valószínűleg feljelentette a kommunista állambiztonságnak egyik egyetemi kollégiumi lakótársnője barátját, aki a nyugati hírszerzés számára dolgozott.

2008.10.14 07:34MTI

Az érintett fiatalember ezután 14 évet ült a kommunista rendszer börtöneiben. Kundera határozottan tagadta és csalásnak minősítette a hírt. A jelenleg Franciaországban élő író fiatalságának ezen, eddig ismeretlen epizódjáról a Respekt című liberális cseh hetilap ír hétfőn megjelent legújabb kiadásában. "Hazugság. Ezt az embert egyáltalán nem ismertem" - jelentette ki Kundera a CTK hírügynökségnek adott interjúban. Úgy véli, hogy cseh történészek és a hetilap le akarják őt járatni.

A nyugati hírszerző központoknak dolgozó fiatalember, a volt katonai pilóta Miroslav Dvorácek a prágai színművészeti főiskola (FAMU) kollégiumában látogatta meg barátnőjét. "Nagyon valószínű, hogy Milan Kundera feljelentése alapján tartóztatták le. Halálbüntetés fenyegette, de végül is 22 évet kapott, amiből 14-et le is ült" - mondta a közszolgálati Cseh Televíziónak Vojtech Ripka, a Nemzeti Emlékezet Intézetének történésze.

Az 1950-ben történt eset dokumentumait a Nemzeti Emlékezet Intézetének egyik történésze találta meg az egykori Állambiztonsági Hivatal (STB) levéltárában. Dvorácek, aki jelenleg Svédországban él, eddig úgy vélte, hogy ez a volt barátnője árulta el, akinél akkoriban a kofferét is otthagyta. "Nincs jelentősége annak, hogy Milan Kundera jelentette fel a férjemet az ötvenes években" - mondta hétfőn a Svédországban élő Dvorácek felesége.

Milan Kundera a drámaíró és volt államfő Václav Havellel együtt ma a legismertebb csehek közé számít a világban. A hetvenes évek közepén hagyta el a szocialista Csehszlovákiát, és Nyugatra menekült. 1979 óta Párizsban él. Az 1989-es rendszerváltás után kizárólag csak inkognitóban látogatott Csehországba. Sem mai életét, sem múltját nem kommentálja, és cseh újságírókkal egyáltalán nem kommunikál.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.