Szlovéniába helyezte a Citroen gyárat

Sarkozy és a földrajz: összekeverte Szlovéniát és Szlovákiát

Nicolas Sarkozy francia államfőt is utolérte a politikai vezetők földrajzi átka; az elnök egy interjúban Szlovéniát és Szlovákiát keverte össze.

2009.03.04 11:13MTI

Sarkozy a brit Sunday Telegraph című újságnak adott interjúban helyezte tévesen Szlovéniába a Peugeot-Citroen (PSA) autógyár szlovákiai üzemét. A két országgal már másoknak is meggyűlt a baja, korábban George W. Bush volt amerikai elnök és Silvio Berlusconi olasz kormányfő emlegetett szlovákként szlovén politikusokat. "Gondolja, hogy a szlovének nem lennének elégedettek, ha megsegítenénk a Citroent, amelynek náluk is van üzeme? Vagy lehet, hogy a Renault, nem vagyok benne biztos, de azt hiszem a Citroenről van szó" - vétette el a célt az interjúban az elnök. 

A Citroen gyára a szlovákiai Nagyszombatban van, a Renault üzeme a szlovéniai Novo Mestóban működik. 

Mindkét külföldi gyárban teljes gőzzel folyik a termelés, mivel Franciaországban úgy próbálják életben tartani az autóipart, hogy ezer euró kedvezményt biztosítanak annak, aki legalább 10 éves autója helyett új, kedvező kibocsátású kisautót vesz. 1999-ben George W. Bush még texasi kormányzóként folytatott megbeszélést Janez Drnovsek akkori szlovén kormányfővel, amely során elmondta: nagyon elégedett volt a szlovák külügyminiszterrel való találkozóval. Négy évvel később Silvio Berlusconi nyúlt mellé, Drnovsek utódját, Anton Rapot üdvözölte szlovák miniszterelnökként.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.