Azzonali helyreállítást szorgalmaz

Nicolas Sarkozy: Ukrajna hitelessége forog kockán

Nicolas Sarkozy francia államfő Ukrajnát és Oroszországot is józanságra, s az Európa felé történő gázszállítás azonnali helyreállítására szólította fel pénteken. Hozzátette: "megérti a politikai rivalizálásokat", de figyelmeztetett arra, hogy "Ukrajna hitelessége forog kockán".

2009.01.16 16:39MTI

- Ami Oroszországot illeti, én azokhoz tartozom, akik hosszú távú strukturális és stratégiai megegyezést szeretnének az oroszokkal. Oroszországtól nem kell tartanunk. De az oroszok előtt is világossá kell tenni: ha valaki kétharmadát biztosítja annak a gáznak, amire Európának szüksége van, akkor tisztelnie kell az ügyfeleit, ahogy az ügyfeleknek is tisztelniük kell a szolgáltatójukat - fogalmazott Sarkozy a francia elnöki hivatalban külföldi diplomatáknak tartott újévi köszöntőjében. A szombatra tervezett moszkvai csúcsértekezlet kapcsán Sarkozy megjegyezte: "biztos vagyok abban, hogy a magas szintű párbeszéd hozzájárul a megegyezés megtalálásához, de Európának egységesnek kell maradnia az oroszokkal és az Ukrajnával folytatott tárgyalásokon egyaránt". 

A francia külügyminisztérium ezzel párhuzamosan "kétoldalú kereskedelmi jogvitának" minősítette a Kijev és Moszkva közti konfliktus, amely "igazságtalan módon az Európai Unió gázellátásának megszakításához vezetett". Ezt közölte Frédéric Desagneaux szóvivő válaszul Dmitrij Medvegyev orosz államfő azon pénteki kijelentésére, amely szerint az Oroszág és Ukrajna közti vita a gázszállításról már túllépett a kétoldalú kapcsolatok keretein és csak európai közreműködéssel oldható meg. - Ismételten arra szólítjuk fel Ukrajnát és Oroszországot, ahogy azt már a 27-ek képviselői tegnap Brüsszelben is megtették, hogy a lehető legrövidebb időn belül oldják fel azokat az akadályokat, amelyek nehezítik a hétfőn Brüsszelben a gázszállítás azonnali újraindításáról megszületett megállapodás életbe lépését - tette hozzá a szóvivő.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.