Jog

Hat év szünet után újra halálos ítéletet hajtottak végre Oklahomában

A 60 éves John Grantet méreginjekcióval végezték ki.

2021.10.29 08:20MTI

Oklahomában hat év moratórium után kivégeztek egy gyilkosság miatt elítélt férfit annak nyomán, hogy az amerikai Legfelsőbb Bíróság csütörtökön két halálraítélt fegyenc esetében rendelkezett a korábban felfüggesztett ítéletek végrehajtásáról.

Védője szerint a 60 éves John Grantet méreginjekcióval végezték ki nem sokkal a törvényszék döntését követően a McAlesterben található Oklahoma Állami Fegyintézetben. Grant 1998-ban késelt halálra egy étkezdei dolgozót a börtönben, ahol többrendbeli fegyveres rablás miatt kiszabott 130 év szabadságvesztését töltötte. A férfit 1999-ben ítélték halálra a gyilkosság miatt.

Sean Murphy, az AP amerikai hírügynökség helyszínen lévő tudósítója szerint Grant halála előtt két tucat alkalommal görcsös remegés fogta el és hányt is.

A Reuters globális hírügynökség felhívja a figyelmet arra, hogy ez volt az első kivégzés Oklahomában a szükségtelen kínok miatt vitatott, háromkomponensű méreggel végrehajtott 2014-es, illetve 2015-ös félresikerült kivégzések óta.

A Legfelsőbb Bíróság csütörtökön határozott Grant és a szintén gyilkosság miatt elítélt 41 éves Julius Jones elhalasztott halálos ítéletének végrehajtásáról. Jones két évtizede következetesen tagadja bűnösségét. Kivégzését november 28-ra tűzték ki.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.