Nem szól bele felesége döntéseibe

Bill Clinton igyekszik majd a háttérben maradni

Bill Clinton volt amerikai elnök szerdán kijelentette: felesége külügyminisztersége idején igyekszik majd a háttérben maradni, és csak akkor vállal bármiféle szerepet, ha arra Barack Obama elnök felkéri.

2008.12.04 07:05MTI

Clinton - akinek a jövőbeni szerepéről sok találgatás látott napvilágot a volt first lady külügyminiszteri jelölése kapcsán - a CNN hírtelevíziónak nyilatkozott Hong Kongból. Az egykori elnök elmondta: felesége megdöbbent, amikor a sajtóból megtudta, hogy ő Obama első számú jelöltje a külügyminiszteri posztra. 

Mint mondta, nehezen vált meg a szenátorságtól, hiszen 2001 óta New York állam szenátora. "Nehéz döntést hozott (...) nagyon szeretett a szenátusban lenni" - mondta. Szerinte felesége helyesen döntött azzal, hogy elfogadta a felkérést, Obama pedig bölcsen választott. Saját szerepéről annyit mondott, hogy a háttérben fog maradni, ha csak Obama "nem kér meg valami különleges dologra, amelyet nem várok el, de nem is zárkózom el tőle". 

Mint hozzátette, nagyon kevés köze lesz azokhoz a döntésekhez, amelyeket felesége külügyminiszterként hoz majd. Legfeljebb annyi, hogy miután mindig megbeszélték egymással munkájuk részleteit, ez a jövőben is így lesz; ő egész karrierje során nagyra értékelte Hillary tanácsait. Mint fogalmazott, ő maga sokat foglalkozik azokkal a nagy feladatokkal, amelyekkel Amerika és a világ most szembenéz. 

Bill Clinton - aki két cikluson át töltötte be az amerikai elnöki tisztséget - arról is beszélt: beleegyezett, hogy nyilvánosságra hozzák jótékony célú nonprofit alapítványa, az elnöksége után alapított Clinton Global Initiative több mint 200 ezer adományozójának a listáját, valamint hogy alapítványa nem tart több ülést az Egyesült Államokon kívül.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.