Hillary Clinton külügyminiszter lehet

Obama a clintoni Fehér Ház veteránjaival veszi körül magát

Barack Obama megválasztott amerikai elnök az egykori clintoni Fehér Ház veteránjaival veszi körül magát - állapította meg több hétfői mértékadó napilap.

2008.11.17 16:35MTI

A The Wall Street Journal rámutatott: Obama, ahogy halad előre jövőbeni adminisztrációjának kiépítésével, egyre több olyan szakembert állít fontos posztokra, aki demokrata elődje, Bill Clinton volt elnök kormányához kötődik.

Gregory Craig az új Fehér Házban tanácsadó és az elnök vezető ügyvédje lesz. Craig Clinton alatt a külügyminisztériumban szolgált, az előző demokrata elnök ügyvédje volt az ellene indított alkotmányos elmozdítási eljárás idején. Mona Sutphen lesz a kabinetfőnök - Rahm Emanuel, Bill Clinton egykori főtanácsadója - helyettese.

Ő a Fehér Ház nemzetbiztonsági tanácsában dolgozott tanácsadóként a clintoni évek alatt. A korábbi demokrata adminisztrációk idején fontos posztokat töltött be Pete Rouse, Obama kijelölt főtanácsadója, aki három évtizede járja a Capitolium folyosóit, korábban Tom Daschle demokrata szenátor stábfőnöke volt. Phil Schiliro, Obama jövőbeni kongresszusi kapcsolattartója szintén évtizedek óta segíti a demokrata ügyeket a képviselőházban. A The Washington Times szerint Obama napokon belüli megnevezi szóvivőjét Robert Gibbs személyében, aki egykor John Kerry szenátor mellett volt sajtófőnök.

A jobboldali lap a liberális The New York Timeshoz hasonlóan kiemelte, hogy Hillary Clinton kaphatja meg a külügyi posztot Obama kormányában. Mindkét újság hangsúlyozta, hogy a volt first lady Obama legádázabb vetélytársa volt az előválasztási kampányban, de esetleges külügyminiszteri kinevezésére a kongresszus republikánus csoportjából már többen kedvezően reagáltak.

A liberális napilap azonban figyelmeztetett: Obamának óvatosnak kell lennie Hillary személyével kapcsolatban, már csak azért is, mert nem tudni, hogyan illeszkedne be egy olyan adminisztrációba, amely fontos értéknek tartja a csapatmunkát és együttműködést.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.