Hillary tamáskodik

New York Times: Clinton nem szívesen adná fel függetlenségét

Hillary Clinton gondban van a külügyminiszteri poszt elfogadásával, ugyanis szeret a saját ura lenni, nem szívesen adja fel függetlenségét - írta a The New York Times. Az amerikai sajtó napok óta arról ír, hogy Barack Obama megválasztott elnök egykori vetélytársát, a volt first ladyt szemelte ki a külügyminisztérium élére.

2008.11.20 07:34MTI

Az NBC korábban azt jelentette, hogy a New York-i szenátor nem zárkózik el, és Obama csapata megkezdte Hillary átvilágítását.

A The New York Times a volt first lady egy tanácsadóját idézte, aki szerint a szenátornak hízeleg, hogy Obama őt is számításba veszi, ugyanakkor gyötrődik a döntés miatt. Nem szereti ugyanis a főnököket maga felett, és nem szívesen adja fel függetlenségét, még az amerikai diplomácia irányításáért cserébe sem.

Mivel a külügyminiszter kiválasztásának folyamata kényes fázisban van, a tanácsadó nem adta nevét az információhoz, de közölte: egy külügyminiszter az elnök beosztottja, míg egy szenátor senkinek sem a beosztottja, csak a választóknak tartozik elszámolással.

Az újság szerint egyelőre nem világos, hogy Hillary Clinton hezitálása vajon csak alkudozási taktikájának a része, vagy valóban húzódozik a külügyminiszterségtől. Philippe Reines, a szenátor szóvivője minden nyilatkozattól elzárkózik az ügyben.

A Politico portál szerdai közlése szerint Bill Clinton három tapasztalt jogász szakértővel segíti Obama átmeneti csapatát felesége átvilágításában. A Clinton-családhoz közeli források szerint Bill hajlandó volna lemondani a róla elnevezett alapítvány vezetői posztjáról felesége külügyminisztersége idejére.

Arra is készen áll, hogy feltárja nem nyilvános bevételi forrásait, és előre megossza majd a külügyminisztériummal tervezett beszédeinek időrendjét és vázlatát. A szerdai The Wall Street Journal kétkedő hangot ütött meg Hillary Clinton esetleges kinevezése kapcsán. A lap úgy fogalmazott, a külügyminiszteri poszt túl fontos ahhoz, hogy az elnök egy riválisa töltse be.

A The Washington Post pedig arra hívta fel a figyelmet: ha Obama Hillaryt választja, vele együtt Bill Clintont is megkapja. "Ez az a pont, ahol Clinton bírálói, de még támogatói is jogosan aggódnak" - írta a lap.

Mint az újság rámutatott, Bill Clinton a saját alapítványához és elnöki könyvtárához olyan országoktól kapott legalább egymillió dollár támogatást, mint Kuvait, Katar, Brunei, Tajvan és az Egyesült Arab Emírségek.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.