Mianmar

HRW: rohingja lakóházak százait rombolták le

A mianmari hadsereg októberben küldött katonákat a rohingják Bangladessel határos élőhelyére, miután ott összehangolt támadássorozatot hajtottak végre a határőrség ellen, kilenc rendőr halálát okozva.

2016.11.21 12:16MTI

Több mint ezer lakóházat romboltak le a muszlim kisebbségi rohingják lakta településeken a lázadók elleni hadműveletekben az utóbbi hetekben - hívta fel a figyelmet hétfőn a Human Rights Watch (HRW) nemzetközi jogvédő szervezet műholdas felvételek kiértékelése alapján.

A New York-i székhelyű csoport szerint az ázsiai ország nyugati partvidékén található, főleg rohingják lakta Rakhajn államban a katonai műveletek hat héttel ezelőtti kezdete óta 1250 épületet semmisítettek meg, egyedül november 10. és 18. között öt rohingja faluban 820 házat tett tönkre a hadsereg.

Brad Adams, a HRW ázsiai igazgatója felszólította a mianmari kormányt, hogy indítson vizsgálatot az ügyben, vonja felelősségre az elkövetőket, és engedélyezze, hogy az ENSZ is vizsgálódjon a helyszínen.

A Nobel-békedíjas Aung Szan Szú Kji államtanácsos (miniszterelnök) kormánya korábban azt mondta, hogy a térségben élők saját maguk gyújtották fel házaikat a nemzetközi segélyek megszerzésének reményében. Szerinte az ennek ellentmondó állítások a “terroristák” megtévesztési kampányának részét képezik.

A mianmari hadsereg októberben küldött katonákat a rohingják Bangladessel határos élőhelyére, miután ott összehangolt támadássorozatot hajtottak végre a határőrség ellen, kilenc rendőr halálát okozva. Az ENSZ adatai szerint a katonák érkezését követő összecsapások elől több mint 30 ezren menekültek el, közülük sokan Bangladesbe. Mindeközben többtucatnyi embert megöltek, nagy részüket két nap alatt. A hadsereg harci helikoptereket is bevetett a felkelők ellen.

Az állami média szerint összesen csaknem 70 emberrel végeztek a biztonsági erők és több mint 400-at őrizetbe vettek, jogvédő aktivisták azonban ennél jóval nagyobb számokról beszélnek. Szemtanúk szerint a katonák számos rohingját megöltek, emellett nőket erőszakoltak meg, és házakat fosztogattak.

Teljesen megbízható információkat azonban nehéz mondani, mivel megfigyelők és újságírók nem tehetik be a lábukat a konfliktus sújtotta régióba.

Az 56 milliós Mianmar lakosságának nagy része buddhista. A nacionalista buddhisták kétségbe vonják a rohingják állampolgársághoz való jogát, őket ugyanis a szomszédos Bangladesből származó illegális bevándorlóknak tartják.

Bár 2010-ben kezdetét vette Mianmar demokratikus átalakulása, és tavaly megtartották az első szabad parlamenti választásokat is, a változások egyelőre nem hoztak semmiféle javulást a rohingják életében, akiket évtizedek óta hátrányos megkülönböztetés ér egyebek mellett az oktatás, munkavállalás és egészségügyi ellátás terén.

Mindeközben az ország északi részén található San államban, a kínai határ közelében is fegyveres konfliktus robbant ki. A kormány tájékoztatása szerint Musze és Kutkai településeken vasárnap reggel három etnikai fegyveres csoport egyszerre ütött rajta a hadsereg és a rendőrség több állásán. Az összehangolt támadásokban összesen nyolc ember – egy katona, három rendőr, egy fegyveres és három polgári személy – vesztette életét, és csaknem 30-an megsebesültek. A kormányerők hajtóvadászatot indítottak a támadók ellen.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.