Dél-Korea

Százezrek követelték az elnök lemondását Szöulban

Újabb, több százezer fős tüntetést tartottak szombaton a dél-koreai fővárosban, Szöulban a korrupciós botrányba keveredett Pak Gun Hje elnök lemondását követelve.

2016.11.12 14:22MTI

A hetek óta zajló tüntetéssorozat legújabb demonstrációjának szervezői a dél-koreai Yonhap hírügynökség szerint egymillióra, míg a rendőrség 260 ezerre becsülte a résztvevők számát. Mindenesetre az ország 30 évvel ezelőtti demokratizálódása óta ez volt az egyik legnagyobb tüntetés Dél-Koreában.

A közfelháborodást az váltotta ki, hogy kiderült: az elnök asszony barátnője, korábbi pártfogójának leánya, Csoj Szun Szil, bár soha semmilyen hivatalos pozíciót nem viselt, közkapcsolati és kommunikációs tanácsokat adott az elnöknek, beszédeket írt neki, kinevezésekbe szólhatott bele, bizalmas iratokhoz, államtitkokhoz férhetett hozzá, sőt gyanú szerint közpénzeket is sikkasztott.

Az ellenzéki pártok eddig nem léptek fel komolyabban az államfő lemondatásáért vagy alkotmányos vád alá helyezéséért, attól tartva, hogy ez negatív hatással járna a jövő évi elnökválasztási kampányra. Mindazonáltal kilátásba helyezték, hogy követelni fogják az államfő lemondását, ha nem számolja fel a botrányos helyzetet.

A belpolitikai helyzet stabilizálása érdekében Pak kedden közölte: az ellenzék uralta parlament választhat miniszterelnököt. Az ellenzéki pártok azonban azt mondják, ez üres ígéret, mert az államfő nem vállalt kötelezettséget, hogy hatalmi jogköreiből többet átad a kormányfőnek.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.