Pálfordulás

A volt francia gazdasági miniszter elindul az elnökválasztáson

Emmanuel Macron egyre élesebben bírálja volt kollégáit.

2016.11.11 04:31MTI

Emmanuel Macron, a posztjáról politikai ambíciói miatt augusztusban lemondott francia gazdasági miniszter indulni fog a jövő évi elnökválasztáson - erősítette meg kedden a hónapok óta folyó találgatásokat a politikus környezete az AFP francia hírügynökségnek.

Francois Hollande államfő korábbi bizalmasa és gazdasági tanácsadója december 10. előtt jelenti be hivatalosan a jelöltségét, amelyhez a környezete szerint "minden feltétel adott".

A 38 éves szociálliberális politikus márciusban önálló politikai mozgalmat alapított En marche (Indulás!) elnevezéssel, amelynek célja felülemelkedni a bal- és jobboldali megosztottságon. Emmanuel Macron akkor elmondta, hogy elégedetlen a jelenlegi baloldallal. Július 12-én Párizsban tartott nagygyűlésén pedig azt ígérte mintegy 3500 fős hallgatóságának, hogy a 2017-es választásokon győzelemre viszi a pártját. Amióta augusztusban kilépett a kormányból, Emmanuel Macron egyre élesebben bírálja volt kollegáit.

Egy kedden nyilvánosságra hozott felmérés szerint a franciák 49 százaléka jó véleménnyel van Macronról, ami arra utal, hogy a bal- és jobboldal közötti megosztottságot meghaladó, pártok feletti elképzeléseivel egyre többeket hódított meg az elmúlt hónapokban, elsősorban az üzleti körökben és a fiatalok táborában.

A politikusokhoz közelálló források szerint eddig 1700 helyi szervezetett hozott létre a párt, és 2,8 millió eurós adományt gyűjtött össze a választási kampányhoz.

Emmanuel Macront 2014 augusztusban nevezte ki Francois Hollande gazdasági miniszternek. A közvélemény előtt addig ismeretlen, bankárból lett politikus korábban az államfő gazdasági tanácsadója volt. Nevéhez fűződik a másfél évvel ezelőtt elfogadott gazdasági reformcsomag, amelynek legvitatottabb pontja a vasárnapi nyitva tartás bővítése volt. Jóllehet a magas munkanélküliség miatt a francia kormány gazdaságpolitikája a kezdetektől népszerűtlen, azt a választók elsősorban Francois Hollande számlájára írják, aki júliusban már leváltással fenyegette meg a kormányból rendszeresen "kibeszélő" Macront, aki a szocialisták elképzeléseinél liberálisabb reformokat sürgetett.

Macron jelöltsége még kiszámíthatatlanabbá teszi a baloldal helyzetét alig fél évvel az elnökválasztás előtt. A tíz százalék alatti népszerűségi mutatóval rendelkező Francois Hollande ugyanis csak decemberben mondja meg, hogy jelölteti-e magát újra. Jelöltsége azonban nem automatikus, miután neki is részt kell vennie januárban a baloldal elnökjelölt-állító választásán. Amennyiben Francois Hollande nem indul, miniszterelnöke, Manuel Valls feltehetően megméretteti magát az előválasztáson. A kormányfő és Emmanuel Macron ugyanazt a szociálliberális politikát képviseli, s a baloldalon belül nagy riválisoknak számítanak.

A kormány mérlege és a baloldali megosztottság miatt azonban valamennyi felmérés azt mutatja, hogy bárki is nyeri meg a baloldali előválasztást, nincs esélye bejutni az elnökválasztás májusban esedékes második fordulójába, ahol várhatóan Marine Le Pen, a Nemzeti Front jelöltje és a novemberi jobboldali előválasztás győztese mérkőzhet meg egymással.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.