4 nap alatt 145 ezer példány kelt el

Eladási rekordokat döntött a volt francia first lady botránykönyve

A megjelenést követő első négy napban 145 ezer példány (13 ezer digitális és 131 ezer nyomtatott változat) kelt el Francois Hollande francia elnök volt élettársa, az egykori first lady, Valérie Trierweiler könyvéből, ezzel megdöntötte az idei év eladási rekordjait.

2014.09.10 11:16MTI
Fotó: Wikipedia

A Merci pour ce moment (Köszönet ezért a pillanatért) 200 ezer példányban jelent meg múlt csütörtökön, de a héten további 270 ezer példányban újranyomják, miután a legtöbb könyvesboltban már péntekre elfogyott.

"Ez azt jelenti, hogy jelenleg összesen 470 ezer megjelenési példánynál tartunk. Ha az exportot is beleszámítjuk, eddig 170 ezer példányt adtunk el" - közölte a kötetet megjelentető Les Arenes kiadó.

Franciaországban a legjelentősebb irodalmi díjjal, a Goncourt-ral elismert regények általában 400 ezer példányban szoktak elkelni a díjátadót követően. A siker azért is különleges, mert a 320 oldalas kötet a legnagyobb titokban jelent meg, Németországban nyomtatták, semmilyen reklámja nem volt.

A francia sajtó múlt kedden este értesült a megjelenés tényéről, a Paris Match és a Le Monde című napilapok szerdán rövid részleteket közöltek belőle, attól kezdve viszont két napon át vezető hír volt a francia televíziókban és rádiókban: politikusok, elemzők, pszichológusok értékelték a könyvet és mérlegelték annak hatásait.

A kötetben a politikai újságírónő a Francois Hollande-dal eltöltött mintegy tíz évet és szakításuk történetét tárja olvasói elé. Trierweiler 2012 májusa és 2014 januárja között volt Hollande élettársaként Franciaország first ladyje, de a poszton nem volt igazán sikeres, nem sikerült magát belopnia a franciák szívébe.

A 49 éves újságíró azonban ezért elsősorban az elnököt okolja, akit nem túl hízelgő színben mutat be: a hatalom birtoklásától cinikussá vált emberként írja le Hollande-ot, aki - szerinte - valójában megveti a szegényeket. A berobbanás szempontjából a GfK piackutató intézet szerint a kötet a képregények vagy a fikciós bestsellerek megjelenéséhez hasonlítható leginkább.

Az államfőkről vagy a first ladykről szóló dokumentumok általában 40-60 ezer nyomtatott példányban szoktak elkelni a megjelenés hetében. Ez viszont az első olyan könyv, amely egy hivatalban lévő francia elnök politikáját a magánéleti problémáinak tükrében magyarázza.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.