Szíriában és Irakban

Tucatnyi volt francia katona harcol a dzsihadisták oldalán

A dzsihádra jelentkező volt francia katonák többsége az Iszlám Állam nevű dzsihadista szervezet soraiban harcol.

2015.01.21 18:32MTI

Tucatnyi volt francia katona harcol jelenleg a dzsihadisták oldalán Irakban és Szíriában, közülük többen a különleges erők vagy az Idegenlégió soraiban szolgáltak - állította meg szerdán az RFI, a külföldre sugárzó francia közszolgálati rádióadó és a L,Opinion című liberális napilap.

Jean-Yves Le Drian védelmi miniszter részben megerősítette az értesülést.

"A dzsihadista kaland által megkísértett volt katonák esete nagyon ritka" - mondta a tárcavezető a francia kormány terrorellenes intézkedéseiről szóló sajtótájékoztatón. "A francia katonai biztonsági szolgálat (DPSD) fokozni fogja az éberségét és a DPSD eszközeit meg fogjuk erősíteni" - tette hozzá.

Az RFI szerint a dzsihádra jelentkező francia katonák többsége az Iszlám Állam nevű dzsihadista szervezet soraiban harcol. Egyikőjük egy tucatnyi franciából álló csoport parancsnoka, amely a Szíria észak-keleti részén található Deir ez-Zór térségében harcol.

"Mások a robbanószerekhez értenek. Húsz év körüli fiatalokról van szó. Van, aki közülük (a keresztényről a muzulmán hitre) áttért, mások muzulmán-arab kultúrájúak" - olvasható a rádió honlapján közölt cikkben. Többen közülük korábban az Idegenlégió kötelékéhez tartoztak vagy ejtőernyősök voltak. Ezen dzsihadisták közül egyesek maguk közölték a közösségi oldalakon, hogy korábban francia katonák voltak.

A L,Opinion azt írta, hogy egyikük a délnyugat-franciaországi Bayonne városának 1-es számú tengerészgyalogsági ejtőernyős ezredénél szolgált, ami a francia hadsereg egyik elitalakulata, s a különleges erők parancsnokságához tartozik. Ennél az alakulatnál a katona kommandós képzést kapott.

Ez az észak-afrikai családból származó férfi a lap internetes oldala szerint öt évig szolgált a francia különleges elitalakulatnál, aztán pedig egy biztonsági cég megbízásából az Arab-félszigeten olajtelepeken dolgozott. "Ezen idő alatt radikalizálódott fokozatosan, szakállt növesztve és az iszlamista ideológiát magáévá téve" - tette hozzá a lap, amely úgy tudja: a férfi az elbocsátását követően utazott Szíriába.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.