Terrorizmus

Polgárháborút akarnak a terroristák?

A végső céljuk az lehet, hogy Európa romjain egy iszlám kalifátus szülessen meg.

2016.09.15 16:15ma.hu

A szélsőségesek nem csupán a Nyugat, hanem a mérsékelt iszlám hívei ellen is háborút folytatnak – mondta Gilles Kepel professzor, az egyik legismertebb francia iszlámkutató.

Céljuk, hogy támadásaikkal növeljék a muszlim világ elleni indulatokat, ami polgárháborúhoz vezethet, majd ezt követően egy iszlám kalifátus jöhetne létre Európa romjain - idézte a professzort a Die Welt.

A muszlimok iránti gyűlöletet a félelem klímájának kialakításával igyekeznek szítani Európa-szerte. Bíznak benne, hogy a gyűlölet, ellenséges hangulat hatására még több muszlim válik szélsőségessé.

Az európai kalifátus kialakításának folyamatában leginkább az európai nagyvárosok peremkerületeinek kiábrándult muszlim fiataljaiban bíznak, akik nap mint nap megközdenek a munkanélküliséggel, kirekesztettséggel, így jó eséllyel teljesen reménytelennek érzik életüket.

Kepel professzor szerint ezek a csalódott fiatalok különösen fogékonyak az iszlám szalafista, nyugati értékekkel szemben ellenséges irányzatát hirdető hitszónokok gondolataira, így akár erőszakos irányba is sodródhatnak.

A professzor szerint a problémára adott szélsőjobboldali válasz csupán az iszlamisták malmára hajtja a vizet. Ehelyett inkább a mérsékelt iszlám többséget képviselő muszlim értelmiségnek, vallási és közösségi vezetőknek lenne feladata, hogy fellépjenek vallásuk szélsőséges képviselői ellen. Ezt sokan meg is teszik, de sajnos sokszor nem hallani őket eléggé  - magyarázta a híres iszlámkutató.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.