Terrorizmus

Terrortámadás történt Nizzában - nagyon sok halott

A franciaországi Nizzában járókelők közé hajtott egy teherautó csütörtök este. Legalább 80 áldozatról tudni, és száznál is több a sérült.

2016.07.15 07:03MTI

A Külügy egy magyar sérültről tud. A támadó egy tunéziai származású, nizzai férfi, akit a rendőrök lelőttek. Azt egyelőre nem tudni, voltak-e társai. Az általa vezetett gépjárműben fegyvereket és robbanóanyagot találtak.

A francia hírügynökség szerint a tömeg a július 14-i nemzeti ünnep alkalmából rendezett tűzijátékot figyelte, amikor a jármű a tömegbe hajtott. Az incidens a Promenade des Anglais nevű területen történt, amelyet amúgy is sok turista látogat. A hatóságok széles körben lezárták a helyszínt.

A helyi rendőrparancsnokság felszólította a lakosságot, hogy lehetőleg mindenki maradjon otthon.

A helyi újság, a Nice Matin honlapján arról számolt be, hogy az ünnepi tűzijáték alatt, este fél 11 felé, egy teherautó ráhajtott a sétányra és mindenkit elgázolt. Az esetet látó újságíró szerint mindenütt vér volt, és sok a sérült is.

A francia hatóságok terrorcselekményként kezelik a történteket, a gázoló teherautóban jelentős mennyiségű fegyvert is találtak.

Az AFP hírügynökség a helyi hatóságokra hivatkozva jelentette, hogy lelőtték az embertömegbe gázoló teherautó sofőrjét.

Válságtanácskozást hívott össze a francia elnök

MTI/AP/BMFTV

Francois Hollande francia elnök azonnal visszatért Párizsba Avignonból, és a belügyminisztérium épületébe csütörtök éjjel válságtanácskozást hívott össze.

Az elnök hajnalban a nemzethez intézett beszédében úgy fogalmazott: Július 14-én, a nemzeti ünnep napján mértek ránk csapást, azon a napon, amely a szabadság jelképe számunkra. A nizzai támadás terrorista jellegét nem lehet vitatni - hangsúlyozta az államfő.

Hollande jelezte, hogy további három hónappal meghosszabbítják a tavaly november 13-i párizsi merényleteket követően életbe léptett rendkívüli állapotot.

Franciaország egésze az iszlám terrorizmus fenyegetése alatt áll - mondta Hollande, aki beszédében szükségesnek nevezte, hogy tovább erősítsék a katonai jelenlétet Irakban és Szíriában. Saját hátországukban fogunk a jövőben is csapást mérni azokra, akik saját földünkön támadnak meg bennünket - szögezte le.

Több mint 80 áldozat, több mint 100 sérült

MTI/AP/Ciaran Fahey

Beszámolók szerint 80-nál többre áldozatról, és 100-nál is több sérültről tudni.

A Külügyminisztérium egy magyar sérültről tud

A Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) egy sérült magyar nőről tud a nizzai tömeges gázolással összefüggésben – közölte Menczer Tamás, a tárca szóvivője péntekre virradó éjszaka az M1 aktuális csatornán.

A szóvivő elmondta, hogy a francia hatóságoktól egyelőre nem kaptak hivatalos tájékoztatást magyar érintettekről. A könnyebben sérült nő telefonon hívta fel a Székesfehérváron tartózkodó édesanyját, akinek azt mondta, megsérült, a szállásán várja a segítséget. Egy másik Nizzában tartózkodó nőt pedig biztonságos helyre tereltek a támadás után – tette hozzá.

Menczer Tamás tájékoztatása szerint a külképviselet mindenkit próbál elérni, akiről tudja, hogy Franciaországban van, hogy megkérdezze, miben tud segíteni, illetve az érintettek hol és hogy vannak. Emellett a 00 33 683 254 362-es ügyeleti telefonszámon várják a kérdéseket, bejelentéseket.

Több mint 12 ezer magyar regisztrált konzuli védelemért az országban, a szolgálat ebből a számból szűkíti le, kik azok, akik a régióban tartózkodhatnak – számolt be a szóvivő.

Nem volt túszejtés

MTI/AP/Ciaran Fahey

A francia belügyminisztérium szóvivője péntekre virradóra Párizsban megerősítette, hogy a rendőrség “semlegesítette” a nizzai tömeges gázolást elkövető teherautó sofőrjét. Pierre-Henry Brandet ugyanakkor cáfolta azokat a híreszteléseket, amelyek szerint a gázolást túszejtés is követte volna. Elmondta: még vizsgálják, hogy a lelőtt sofőr egyedül követte-e el tettét, avagy társai is voltak, akik esetleg elmenekültek.

A sajtó beszámolt arról, hogy a teherautó 80 kilométeres óránkénti sebességgel, mintegy két kilométeren keresztül gázolt a tömegben, cikkcakkban haladva, hogy minél több embert sodorjon el. Christian Estrosi, a Nizzát is magában foglaló körzet vezetője ugyanakkor megerősítette, hogy a kamionban fegyvereket és gránátokat találtak, akárcsak azt, hogy a sofőr belelőtt a tömegbe.

Egy 31 éves, tunéziai származású nizzai férfi volt annak a teherautónak a sofőrje. Az említett személy igazolványát találták meg a tömeges gázoláshoz használt teherautóban.

ENSZ BT: barbár és gyáva terrortámadás

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa pénteken "barbár és gyáva terrortámadásnak" minősítette a nizzai tömeges gázolást, és határozottan elítélte azt. A BT teljes együttérzéséről és részvétéről biztosította az áldozatok hozzátartozóit és a francia kormányt.

Tusk: az EU Franciaország mellett áll a terrorellenes harcban

Az Európai Unió a francia kormány mellett áll az erőszak és a terrorizmus elleni küzdelmében - szögezte le Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke. Elítélte a tömeges gázolást Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke is.

Obama terrorcselekménynek minősítette az ámokfutást

Barack Obama amerikai elnök is terrorcselekménynek minősítette a nizzai tömeges gázolást. Leszögezte azt is, hogy az Egyesült Államok minden szükséges segítséget megad a nyomozáshoz.

Donald Trump, a republikánusok várható elnökjelöltje a merénylet hírére reagálva bejelentette, hogy elhalasztja az alelnökjelölt megnevezését.

Német államfő: támadás érte a szabad világot

A szabad világ elleni támadásnak minősítette pénteken a német államfő az előző este elkövetett nizzai tömeges gázolást.

Áder János részvétét fejezte ki

Áder János köztársasági elnök őszinte részvétét fejezte ki a csütörtöki nizzai terrortámadásban elhunyt áldozatok rokonainak és hozzátartozóinak Francois Hollande francia államfőnek küldött táviratában.

Fico: hónapokon át nyugtalanságban fogja tartani a világot a terrortámadás

Nem csak Európát, hanem az egész világot hónapokon át nyugtalanságban fogja tartani a nizzai terrortámadás - jelentette ki pénteken Robert Fico szlovák miniszterelnök, és felhívta a figyelmet arra, hogy terrortámadások manapság már a világ minden sarkában előfordulnak.

Fokozott biztonsági készültség Belgiumban

A 84 halálos áldozatot követelő támadást után a belga belügyminisztérium szóvivőjének információi szerint Brüsszel értékelte a helyzetet, és megerősített biztonsági intézkedésekkel készül a július 21-i nemzeti ünnepre.

Osztrák kancellár: az alapértékeink és a demokrácia elleni támadás történt

A merénylet az alapértékeink, a tolerancia, az emberiesség és a demokrácia elleni támadás - jelentette ki közleményben Christian Kern osztrák kancellár pénteken az előző este Nizzában elkövetett terrortámadást követően.

A KKM a Franciaországba indulókat figyelmezteti

A csütörtök éjjeli nizzai terrortámadás miatt a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) konzuli szolgálata a Franciaországba induló magyar állampolgárokat figyelmeztette péntek délelőtt közzétett tájékoztatásában.

Közölték, a sok halálos áldozatot és sérültet követelő terrorcselekmény miatt a francia köztársasági elnök bejelentette, hogy meghosszabbítják a szükségállapotot. A francia hatóságok jelenleg az áldozatok segítésére összpontosítanak, és két-három kilométer hosszan lezárták Nizzában a katasztrófa által érintett Promenade des Anglais környékét.

Az Alpes-Maritimes megyei prefektúra reggel azonnali intézkedéseket hozott, így a következő napokban minden tömegrendezvényt - koncertet, fesztivált, vásárt - töröltek, a Promenade des Anglais-t meghatározatlan időre lezárták, a környező városrészekben a közlekedést leállították, megtiltották a fürdőzést és a part menti közlekedést Carras és Beau Rivag között.

A konzuli szolgálat a Franciaországba készülő magyar utazóknak azt tanácsolja, hogy az utazás megszervezésekor és lebonyolításakor fokozott körültekintéssel járjanak el, előzetesen tájékozódjanak, kerüljék a tömegrendezvényeket és a kiemelten forgalmas helyeket, tartsák be a hatóságok útmutatásait, továbbá regisztráljanak a konzuli szolgálat honlapján.

Az illetékes külképviselet a kérdésekkel és bejelentésekkel kapcsolatban a 00 33 683 254 362-es ügyeleti telefonszámon érhető el.

A konzuli szolgálat azt kéri, hogy a terrortámadás idején Nizzában tartózkodók a párizsi magyar nagykövetség konzuli osztályán történő bejelentkezés mellett hozzátartozóikkal is tudassák a helyzetüket.

Csütörtök este egy 31 éves, tunéziai származású férfi teherautójával belehajtott a francia nemzeti ünnepet lezáró késő esti tűzijátékot néző tömegbe Nizzában, közben a pisztolyából lövéseket adott le. Legkevesebb 84-en vesztették életüket, többtucatnyian megsebesültek, közülük 18-an életveszélyes állapotban vannak. A rendőrök megölték az ámokfutót.

Bérelte a teherautót a nizzai gyilkos

Bérelt volt az a teherautó, amelyet a több mint 80 halálos áldozatot követelő nizzai ámokfutás végrehajtásához használtak - jelentette pénteken a helyi média nyomozói körökből származó információk alapján.

A fehér színű járművet néhány nappal korábban bérelték ki a Provence-Alpes-Cote d’Azur délkelet-franciaországi régióban.

A teherautó sofőrje a tengerparti városban csütörtök este a francia nemzeti ünnep alkalmából összegyűlt tömegbe hajtott, és két kilométeren át 80 kilométeres óránkénti sebességgel haladva 84 embert halálra gázolt. A vezető célja egyértelműen az volt, hogy minél több embert elsodorjon – írta az AFP francia hírügynökség.

MTI/AP/Luca Bruno

A Le Figaro című francia napilap jelentése szerint a sofőrön kívül nem tartózkodott más a járműben.

Az újság úgy tudja, hogy a halálos áldozatok között van a helyi határrendészet második számú embere is.

Korábban Christian Estrosi, a Nizzát is magában foglaló körzet vezetője nyilatkozatában azt mondta, hogy a francia rendőrség “egy magas rangú tagja” is halálát lelte a merényletben.

Azonosították a merénylőt

A francia hatóságok azonosították a nizzai terrorcselekmény elkövetőjét, a férfi valóban az a 31 éves, tunéziai születésű, Nizzában élő ember volt, akinek a személyazonosító iratait már korábban megtalálták a tömeggyilkossághoz használ teherautóban - értesült az AFP pénteken rendőrségi forrásból.

A férfi egyes sajtóhírek szerint francia-tunéziai, más források szerint viszont tunéziai állampolgár volt érvényes francia tartózkodási engedéllyel. Nizzában lakott.

Az elkövetőt korábban többek között lopásért, fegyveres bűncselekményért és családon belüli erőszakért ítélték el, de terrorgyanú miatt nem tartották számon a hatóságok – jelentette a BFMTV televízió.

A Nice-Matin című lap szerint a rendőrség pénteken házkutatást tartott a merénylő lakásán.

A tömeggyilkossághoz használt bérelt teherautóban jogosítványa mellett találtak egy mobiltelefont és egy bankkártyát is.

A rendőrség több akcióba kezdett pénteken, egyebek között magában a dél-franciaországi városban is. Az AFP-nek nyilatkozó rendőrségi forrás megerősítette, hogy a férfi – miközben a tengerparti sétányon végigtarolta az embereket – “legalább egyszer irányt változtatott”, nyilvánvalóan a lehető legtöbb embert el akarta ütni.

Ahogy a teherautó belehajt a tömegbe

Szigorúan ellenőrzik a francia-olasz határátkelőket

A Franciaország és Olaszország közötti határon még a legkisebb átkelőnél is egyenként ellenőrzik az áthaladó járműveket a nizzai terrorakció esetleges résztvevői menekülésének megakadályozására. Olaszországban éppen péntektől szigorították a biztonsági készültséget.

NATO-főtikár: a terrorizmus soha nem győzheti le a demokráciát

A terrorizmus soha nem győzheti le a demokráciát, a szabadságot és a nyitott társadalmakat - jelentette ki Jens Stoltenberg NATO-főtitkár brüsszeli a nizzai terrortámadással kapcsolatban Brüsszelben kiadott nyilatkozatában pénteken.

Orbán Viktor: megdöbbentő és elfogadhatatlan, ami Nizzában történt

"A magyar emberek és a magam nevében ezúton szeretném kifejezni részvétemet és együttérzésemet Önnek, a francia népnek és az elhunytak hozzátartozóinak. Gondolatban Önökkel vagyunk ezekben a nehéz órákban" - írta Orbán Viktor a francia államfőnek.

Háromnapos nemzeti gyászt hirdetett a francia államfő

Háromnapos nemzeti gyászt hirdetett a péntekre virradóra legalább 84 emberéletet követelő nizzai gázolásos merénylet után Francois Hollande francia elnök - jelentette be Manuel Valls francia miniszterelnök.

A nemzeti gyász szombaton kezdődik.

Valls és Hollande is a helyszínre utazik majd, hogy koordinálja a biztonsági erőfeszítéseket.

Az Élysée-palotában tartott válságülés végén a kormányfő azt is elmondta, hogy már a parlament előtt van az a törvénytervezet, amely október végéig kiterjeszti a 2015. november 13-i párizsi merényletek óta érvényben lévő rendkívüli állapotot Franciaországban.

Húsz belga halottja is lehet a merényletnek

Az RTBF belga közszolgálati televízió a belga külügyre hivatkozva arról számolt be, hogy húsz, a dél-franciaországi városban tartózkodó belga állampolgár csütörtök este óta nem lép kapcsolatba országa hatóságaival.

Didier Reynders belga külügyminiszter, aki jelenleg a mongol fővárosban, Ulánbátorban részt vesz az Ázsia-Európa csúcstalálkozón (ASEM), közleményében azonban tudatta: egyelőre nincs hitelt érdemlő értesülésük a nizzai terrormerénylet belga áldozatairól. Nizzai és Marseille-i konzulátusuk ellenőrzik az ezzel kapcsolatos adatokat.

Az ABC amerikai hírtelevízió értesülései szerint két amerikai – apja és fia – vesztette életét a terrortámadásban, illetve egy ukrán és egy orosz állampolgár haláláról tájékoztatott a kijevi és a moszkvai külügyminisztérium.

A magyar külügyminisztérium péntekre virradó éjszaka közölte, hogy magyar halálos áldozatról nem tud, de értesülései szerint a sérültek között van egy magyar nő is. A Nice-Matin című nizzai lap Twitter oldalán arról számolt be, hogy legalább 54 gyereket szállítottak kórházba a terrortámadást követően.

Sokkoló felvétel!

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.