Terror ellen

Látványos parádé vezeti be az Iszlám Állam elleni végső támadást

Nagy katonai felvonulást tartottak Bagdadban, miközben a kormányerők számára elérhető közelségbe került az Iszlám Állam utolsó iraki bástyájának számító Moszul felszabadítása.

2016.07.14 17:38MTI

Katonai parádét rendeztek Bagdadban, miközben az iraki hadsereg az Iszlám Állam utolsó, és legnagyobb helyi erősségének visszafoglalására készül.

A felvonulást a hasemita királyság 1958-as megdöntésének és egyben az Iraki Köztársaság kikiáltásának július 14-i évfordulóján tartották.

A belvárosi Tahrír téren az iraki hadsereg, a rendőrség és az el-Hasd es-Saabi (Népi Mozgósítás) nevű – főként síitákat, de keresztényeket és jazidiket is tömörítő – félkatonai szervezet több száz tagja vonult fel.

A parádén különféle lövegeket, harckocsikat, páncélozott járműveket, tehergépkocsikra szerelt aknavetőket és légvédelmi rakétákat mutattak be. A szárazföldi erők felett robajló harci repülőgépek húztak el.

A díszszemlét a hadsereg főparancsnoki tisztségét is betöltő Haider al-Abádi iraki miniszterelnök mellett más magas rangú katonai tisztségviselők és külföldi diplomáciai küldöttségek vezetői is megtekintették.

A parádé idején több száz rendőr és katona zárta le a Bagdad belvárosába vezető fő útvonalakat. A kormányerők időközben tovább folytatják előrenyomulásukat északi irányba, hogy megkezdhessék a régóta várt támadást a dzsihadisták utolsó iraki fellegvára, Moszul ellen.

Az Iszlám Állam 2014 nyarán foglalták el a Bagdadtól mintegy 400 kilométerre északra fekvő, akkor másfél milliós települést, amely azóta az IÁ iraki “fővárosának” számít.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.