Terror ellen

Feloldják a rendkívüli állapotot Franciaországban

Július 26-án feloldják a tavaly november 13-i merényleteket követően életbe léptett rendkívüli állapotot Franciaországban.

2016.07.14 18:29MTI

Ezt jelentette be csütörtökön Francois Hollande francia államfő, aki egyben hangsúlyozta, a terrorizmus jelentette fenyegetés továbbra is fennáll.

A francia elnök a francia forradalom kitörésének napjáról megemlékező július 14-i katonai parádét követően beszélt erről.

Hollande szerint “nem tarthatjuk fenn örökké a rendkívüli állapotot.” “Van-e ugyanakkor fenyegetés? Igen.” – tette hozzá.

A francia államfő továbbá elmondta: katonai tanácsadókat küldenek Irakba, hogy segítsenek az Iszlám Állam (IÁ) nevű terrorszervezet helyi fellegvárának a visszafoglalásában. Ez a dzsihadista szervezet jelentkezett korábban a 130 áldozatot követelő párizsi támadások elkövetőjeként is.

Emellett Hollande ismét arra sürgette Theresa May új brit miniszterelnököt, hogy mihamarább kezdje meg a tárgyalásokat az Egyesült Királyság kilépéséről az Európai Unióból.

A Franciaországban elrendelt rendkívüli állapot egyebek mellett lehetőséget ad a rendőrségnek arra, hogy házi őrizetben tartson minden olyan embert, akinek tevékenysége megzavarhatja a közrendet, éjjel-nappal házkutatást tarthat bírói engedély nélkül, és gyülekezési tilalmat rendelhet el.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.