Állatkínzás

Levágták a mancsait és kivágták az epéjét egy feketemedvének

Míg előbbi speciális csemege, utóbbit a gyógyszeriparban használják.

2016.06.04 11:53ma.hu

A medveepe közel 3000 éve olyan hagyományos kínai gyógyszerek alapanyaga, amelyekkel szem- és májbetegségeket kezelnek, méreghajtó és lázcsillapító hatása is van. Így nem csoda, hogy a gyógyszeripar szintén előszeretettel alkalmazza. Ezt jól tudták azok is, akik kivágták az epehólyagját egy szerencsétlen elütött medvének.

A csonkítás itt nem ért véget, úgy gondolták, az állatnak már úgyis mindegy, ezért a mancsait is lenyesték az orvvadászok Dél-Kaliforniában, Los Angelestől északra.

A test meggyalázása minden bizonnyal üzleti haszonszerzés érdekében történt. 1982 óta komoly szabályozás van érvényben a feketemedvékre vonatkozóan, ugyanis számuk drasztikusan visszaesett. Bár az utóbbi években valamicskét nőtt a populáció, számos térségben, ahol őshonosak voltak, 50 éve nem láttak ilyen állatot.

A fekete medve első pillantásra is különbözik a barna medvétől. Keskenyebb a feje, arca hegyesebb, de homloka előbbre áll, talpa jóval rövidebb. Bundája is teljesen más jellegű és színű. Szőrzete hosszú és sima, merev, csak a fej elülső részein (homlok és arc) rövidebb. Színe fényes fekete, csak az arc két oldalán hajlik sárgás színűre.

Mint ismeretes, a kínai medvefarmok kulcsszerepet játszanak a medvékkel és medveepével való illegális nemzetközi kereskedelemben. Kínában közel száz, hivatalosan működtetett medvefarm létezik még, több ezer, az epe kivonására alkalmas alkalmas állattal. A ketrecben lévő medvének a hasán vágást végeznek, amelyben egy 8 centiméter hosszú csövet helyeznek. Ezen keresztül mintegy 100 milliliter epét szívnak le, majd a csövet eltávolítják, fertőtlenítik a metszés helyét és ellátják a sebet. A kegyetlen módszer nagy kínokat okoz az állatoknak.

Szerencsére, az állatvédők áldozatos és évekig kitartó munkájának eredményeként a kínai gyógyszergyár kénytelen technológiát váltani, ugyanis a medveepe szintetikus változata - tehát amihez nem kell medve - már megjelent a piacon, és az emberek a sok borzalom láttán sokkal szívesebben vásárolják a "mű" verziót.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.