Fényevő

Leszállt Oklahomában a Solar Impulse

A Solar Impulse-2 repülőgép pénteken sikeresen megérkezett az oklahomai Tulsába, ezzel zárva világ körüli útjának legutóbbi szakaszát.

2016.05.13 11:14ma.hu
berkeley.edu

A tiszta energiára alapozott technológiákat promotáló kísérleti napelemes repülőgép magyar idő szerint péntek reggel, negyed hét után ért földet a Tulsa Nemzetközi Repülőtéren. A szakaszt csütörtökön délben kezdte meg az arizonai Phoenixből.

A pilótafülkében most Bertrand Piccard svájci kalandor foglalt helyet, és vezényelte le a kicsivel több, mint 18 óra 15 perces utat. Elmondása szerint a repülés izgalmas volt, különösen a táj tetszett neki Arizona és Új-Mexikó felett.

A repülőgép még egy-két köztes megállót iktat majd be, mielőtt eléri New Yorkot. A világ körüli utat 2015. március 9-én kezdték meg Abu Dzabiból kiindulva. New Yorkot szeretnék minél előbb elérni, bár egyelőre nem tudják, körülbelül mikorra teljesíthetik a távot.

Egy könnyen szállítható és gyorsan összecsomagolható, felfújható mobilhangárnak köszönhetően a Solar Impulse-2 gyakorlatilag bárhol "elszállásolható".

Tavaly júliusban a repülőgép némi veszteglésre kényszerült, miután 35 ezer kilométeres útja során félúton akkumulátorai meghibásodtak. A legénységnek több hónapba tellett, mire kijavították a Nagoja és Hawaii közötti szakaszon jelentkező károkat.

A nagyjából egy családi autóval megegyező súlyú repülőgép szárnyfesztávolsága meghaladja egy Boeing 747-esét, 17 ezer napelemmel látták el. Az általuk begyűjtött energia látja el energiával a hajtóműveket és tölti fel az akkumulátorokat.

Éjszaka az eltárolt energiával halad a gép. Tipikus repülési sebessége óránkénti 48 kilométer, amely teljes napfénynél kétszeresére növelhető.

Az Egyesült Államok átszelését követően a pilóták felkészülnek a transzatlanti útra Európába, ahonnan szeretnének visszatérni az origóra, Abu Dzabiba.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.