Folytatódik avilágkörüli út

San Francisco felé tart a Solar Impulse-2

Hawaiiról ismét útnak indult a Solar Impulse-2 napelemes repülőgép, hogy folytassa világ körüli útját, amelynek következő állomása San Francisco.

2016.04.22 09:05MTI
EPA/Jean Revilliard

Csütörtökön Kalifornia felé vette útját a hónapokig Hawaiin veszteglő Solar Impulse-2 svájci napelemes repülőgép.

Kilenchavi kényszerszünet után a Bertrand Piccard és André Borschberg vezette, kizárólag napelemmel működő repülőgép utóbbi vezetésével indult el helyi idő szerint reggel 6 óra 16 perckor, amikor a meteorológiai szolgálat óránkénti 10 csomó alatti (1,5 kilométer/óra) szélsebességet jelzett a térségben.

Mintegy három nap alatt tervezik megtenni a világ körüli út kilencedik szakaszát. Kaliforniából a keleti part felé repülnek majd, hogy később átkeljenek az Atlanti-óceánon.Bertrand Piccard Honoluluban bizakodóan szólt arról, hogy minden a terveik szerint lesz. Az úti cél Mountain View, a Szilícium-völgy szíve, amely a lehető legjobban illeszkedik páratlan kísérletükhöz - tette hozzá.

A napelemes repülőgép 2015. március 9-én kezdte meg világ körüli útját Abu Dzabiban, és 18 ezer kilométert tett meg. A kínai Nancsingból közvetlenül akart Hawaiira repülni, ám a rossz időjárási körülmények miatt kénytelen volt leszállni a japán Nagojában, ahol csaknem egy hónapig vesztegelt a jó időre várva.

Hawaiin kénytelen volt megszakítani útját, mivel a Csendes-óceán átrepülése során megsérültek napelemei, és számos javítást kellett elvégezni rajta. Az elmúlt hetekben tucatnyi tesztutat tettek meg vele, hogy ellenőrizzék a hűtőrendszert.

A 2,3 tonnát nyomó, 72 méter szárnyfesztávolságú repülőgép felszínét 17 ezer napelem borítja, sebessége elérheti az óránkénti 140 kilométert. Elvileg megszakítás nélkül képes repülni, mert a nappal gyűjtött energia elég az éjszakai repülésre is.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.