Iszlám Állam

Élve eltemették a megfutamodó dzsihadistákat

Az Iszlám Állam terrorszervezet állítólag több tucat saját harcosával végzett kegyetlen módon.

2016.05.11 10:49ma.hu

A parancsnokok élve eltemették az összes olyan dzsihadistát, akik elmenekültek az iraki csatamezőről - írja a Hirado.hu.

Egyelőre még nem egyértelmű, hogy pontosan hány harcossal végzett a terrorszervezet. Az AhlulBayt hírügynökség információi szerint 35 áldozat van, az Iraqi News hírei szerint azonban a 45-öt is elérheti ez a szám.

Screenshot


Több harc elől is elmenekültek az Iszlám Állam katonái

A kivégzéseket a híres iraki oljváros, Qayyarah mellett 60 kilométerre hajtották végre, Moszultól délre. Az AhlulBayt szemtanúktól úgy tudja, hogy az élve eltemetett harcosok közül mindannyian megfutamodtak a kormánycsapatok elől.

Más források arról is írnak, hogy az Iszlám Állam az összes árulót egy tömegsírban ásta el.

A terrorszervezet állítólag egy Anbar tartománybeli harc után is hasonló kivégzéseket hajtott végre, harcosaik közül itt is többen elmenekültek az iraki kormánycsapatok elől.

Az iraki kormány pár hónapja megerősítette északi csapatait, melyek egyre sikeresebbek a dzsihadisták elleni hadviselésben.

A legvéresebb harcok tavasszal a 2014-ben elveszített Ninive tartomány visszafoglalása miatt dúlnak. A dzsihadistáknak egyre gyakrabban kell megvívniuk az iraki hadsereggel a leigázott területeik megtartásáért.

Az elmúlt hónapok során több felvétel szivárgott ki a dzsihadisták és a kurd csapatok összecsapásairól, melyek rámutattak az Iszlám Állam fegyveres kiképzésének súlyos hiányosságaira: terv nélkül harcolnak, nem értenek a fegyverekhez, és szinte minden spontán alakul a harctéren.

Az alábbi videón egy dzsihadista fejkameráján keresztül lehet megnézni a csata részleteit:

Megtorpant a lendület, kevés a pénz és az ember

A szökések megszaporodásával az Iszlám Állam lendülete megtorpant, a harcosok nem engedelmeskednek a vezetőiknek, akik cserébe súlyos büntetéseket szabnak ki alattvalóiknak. A szökések mindennaposak, a terrorcsoportnak nincs elég pénze, munkaerőhiánnyal is küszködnek.

Az elmúlt hónapokban hatalmas csapást mértek az Iszlám Állam iraki támaszpontjaira a kolalíciós légierő, az iraki hadsereg és a kurd csapatok támadásai. Sorra hullanak a dzsihadista parancsnokok, míg az iraki hadsereg és a kurd milícia már 50 kilométerre megközelítette az Iszlám Állam iraki fellegvárát, Moszul városát.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.