Illegális bevándorlás

Bécs határellenőrzéseket vezet be május végétől a Brenner-hágón

Az ellenőrzés érdekében az olasz-osztrák határátkelőhöz vezető autópálya négy sávjának további részekre osztását, illetve 30 kilométeres óránkénti sebességkorlátozást terveznek a hatóságok.

2016.04.27 16:13MTI

Ausztria határellenőrzéseket vezet be május végétől, esetleg június elejétől a migránsválság miatt a Brenner-hágón, ahol naponta 400-500 menekülttel számol a rendőrség - közölte szerdai kiadásában a Tiroler Tageszeitung című osztrák tartományi lap.

Az ellenőrzés érdekében az olasz-osztrák határátkelőhöz vezető autópálya négy sávjának további részekre osztását, illetve 30 kilométeres óránkénti sebességkorlátozást terveznek a hatóságok - derül ki a lap cikkéből. A vasúti közlekedésre is kiterjed a határellenőrzés - tették hozzá.

Az olasz fél együttműködési készségétől függ, hogy határkerítést is építenek-e, hiszen Bécs azt várja Olaszországtól, hogy felhagy a migránsok északi átengedésének politikájával - írja a Tiroler Tageszeitung.

Az osztrák kormány az idén mindössze 37 500 menedékkérőt engedne az országba, és megszigorítanák Ausztria menekültügyi törvényét is. Várakozások szerint az osztrák parlament még a nap folyamán elfogadja a törvényszigorítást, amelynek értelmében egy "vészhelyzet", vagyis a közrend és a belbiztonság veszélyeztetettsége esetén gyakorlatilag egy menekült sem léphetne be az országba.

A szigorított szabályok szerint a migránsok menedékkérelméről már a határon dönthetnének, és annak elutasítása esetén visszaküldenék a menedékkérőket a biztonságosnak számító szomszédos államba.

Ugyanakkor a gazdaság képviselői komoly aggodalommal tekintenek a Brenner-hágón tervezett határellenőrzésekre.

A szállítmányozó vállalatokat eurómilliókban mérhető kár fenyegeti, hiszen a várakozási idők és forgalmi dugók naponta egymillió euróba kerülhetnek - mondta Alexander Klacska, az osztrák gazdasági kamara szállítmányozásért és közlekedésért felelős vezetője. Ez ráadásul csak a várakozási időből eredő kárt jelenti, amibe nem számolták bele a vállalatoknál jelentkező közvetett, járulékos költségeket - tette hozzá.

A kormány áprilisi bejelentése szerint a Brenner-hágó osztrák oldalán beléptetőkapuk felállításával fogják szigorítani az Olaszországból érkező járművek és személyek ellenőrzését. Osztrák adatok szerint 2015-ben 27 ezer migráns érkezett Olaszországból Ausztriába.

Bécs attól tart, hogy idén nyáron 300 ezer bevándorló érkezhet az olasz partokra, és ők északi irányba indulhatnak el.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.