Brit EU-népszavazás

Obama: az EU-tagság nem gyengíti, hanem erősíti Nagy-Britanniát

A briteknek büszkének kell lenniük arra, hogy az Európai Unió elősegítette a brit értékek - a demokrácia, a jogállamiság, a nyitott piacok - terjesztését egészen az európai földrész perifériájáig.

2016.04.22 11:13MTI

Az EU-tagság nem gyengíti, hanem erősíti Nagy-Britannia befolyását a világban - írta a The Daily Telegraph című konzervatív brit napilapban pénteken közzétett cikkében Barack Obama. Az amerikai elnök állásfoglalását dühödten fogadta a brit EU-tagságról júniusra kiírt népszavazás kampányának kilépést pártoló tábora.

Obama, aki péntektől két napot tölt hivatalos látogatáson Londonban, az egyébként meglehetősen EU-szkeptikus irányvonalú újságban kifejti azt a véleményét, hogy az erős Európa nem fenyegeti, hanem szintén erősíti Nagy-Britannia globális vezető szerepét. Hozzáteszi: a briteknek büszkének kell lenniük arra, hogy az Európai Unió elősegítette a brit értékek - a demokrácia, a jogállamiság, a nyitott piacok - terjesztését egészen az európai földrész perifériájáig.

A mai bonyolult, összekapcsolódó világban az Európai Unió és az Egyesült Államok ugyanazokkal a kihívásokkal néz szembe; ezek közé tartozik a migráció, a gazdasági egyenlőtlenség, a terrorizmus fenyegetése és az éghajlatváltozás. "Jóllehet valamennyien nagy becsben tartjuk szuverenitásunkat, ebben a világban a nemzetállamok akkor érvényesíthetik a leghatékonyabban befolyásukat, ha ezt a mai kihívások által megkövetelt módon, vagyis együtt teszik" - fogalmaz pénteki cikkében az amerikai elnök.

Obama szerint Nagy-Britanniának hasznára vált az EU-tagság a munkahelyteremtésben és a gazdasági növekedés szempontjából is, az Európai Unió egységes belső piaca pedig óriási lehetőségeket kínál a brit népnek. A hírszerzési értesülések megosztásától és a terrorizmus elleni fellépéstől a munkahelyteremtő és növekedésélénkítő megállapodásokig terjedő együttműködés sokkal hatékonyabb, ha egész Európára kiterjed, és most van itt az ideje a barátok és a szövetségesek összetartásának - írta Barack Obama.

Az amerikai elnök szerint a II. világháború romjaiból felépült nemzetközi intézmények, köztük az Európai Unió a demokrácia, a nyitott piacok, a jogállamiság alapjait teremtették meg, megalapozva egyben Európa több mint hét évtizede tartó viszonylagos békéjét.

Obama egyenes utalást tett arra, hogy ezért az Egyesült Államok is komoly véráldozatot hozott. "Az európai temetőkben nyugvó több tízezer amerikai a néma tanúságtétel arra, hogy mennyire egybekapcsolódik jólétünk és biztonságunk" - áll az amerikai elnök cikkében.

Barack Obama szerint mindezek alapján az Egyesült Államok "mélységesen érdekelt" abban, hogy a britek az EU-tagságról június 23-ára kiírt népszavazáson miként döntenek.

Obama eddig sem titkolta, hogy a referendum kimenetele nem közömbös számára. A BBC televíziónak például már tavaly kijelentette, hogy az Egyesült Államok sokkal jobban bízik a transzatlanti unió erejében, ha Nagy-Britannia az Európai Unió tagja marad.

A brit EU-tagságot pártoló amerikai megnyilatkozások komoly indulatokat szítanak a brit belpolitika EU-szkeptikus oldalán.

Boris Johnson, London polgármestere, a Brexit-párti - vagyis az EU-tagság feladásáért kampányoló - tábor frontembere a The Sun című tömeglapban pénteken megjelent cikkében "nyílt képmutatásnak" nevezte, hogy az Egyesült Államok álláspontja szerint Nagy-Britanniának át kell engednie a demokráciája feletti ellenőrzés jelentős részét Brüsszelnek. "Az amerikaiaknak soha eszükbe sem jutna, hogy az EU-hoz hasonló intézményt hozzanak létre saját maguknak (...) Miért gondolják akkor, hogy (az Európai Unió) nekünk megfelel" - teszi fel a kérdést a londoni polgármester.

Johnson "képtelenségnek" nevezte azt az amerikai álláspontot, hogy az EU-tagság erősíti Nagy-Britannia befolyását. Érvelése szerint ugyanis az Európai Bizottság tisztviselői között alig 3,6 százalék a britek aránya.

A kormányzó Konzervatív Párt EU-szkeptikus szárnyának képviselői a minap közös levélben kérték az amerikai elnöktől, hogy ne avatkozzon be a brit EU-tagságról kiírt népszavazás kampányába londoni látogatása idején. Az alsóházi tory frakció száznál több Brexit-párti képviselője a levélben annak a véleményének adott hangot, hogy bármiféle intervenció Obama részéről a júniusi népszavazás eredményének érvényességét is megkérdőjelezné.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.