Magányosan szervezte a támadásokat

Elítélték a britet, aki amerikai katonákat akart megölni

A 25 éves Junead Khan magányosan szervezte a támadásokat.

2016.04.01 20:33MTI

Még tavaly júliusban tartoztatták le a 25 éves Junead Khan-t, aki egyedül tervezte meg a támadásokat. Gyógyszerszállító cégnél dolgozott, és egy Szíriában.

Az ügyészség szerint a 25 éves Junead Khan, aki egy gyógyszerészeti cégnél dolgozott, szállítói munkája során több amerikai légi támaszpont mellett haladt el, és az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista szervezet egyik szíriai fegyveresével üzeneteket váltott a légi bázison állomásozó katonák elleni támadás tervéről.

A tavaly júliusban letartóztatott Khan egyebek között arról beszélgetett Abu Huszeinnel, hogy közúti balesetet előidézve hajtaná végre a tervezett merényletet. Az elképzelés szerint a csomagszállító amerikai katonáknak hajtott volna, miközben azok kiszállni igyekeznek a gépjárművükből.

A brit rendőrség a Khan lakásán tartott házkutatás során az Iszlám Állam egy zászlajára bukkant, számítógépén pedig az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat internetes újságjából származó cikket találtak Csinálj bombát anyád konyhájában címmel.

A csomagszállító 23 éves rokonát, Shazib Khant is elítélték pénteken. Őt az Iszlám Államhoz való csatlakozás szándékának vádjában találták bűnösnek.

A két férfi pontos büntetési tételét májusban hirdetik ki. Juneadot akár életfogytiglani szabadságveszésre is ítélhetik.

A pénteki bírósági döntés után a rendőrség nyilvánosságra hozta azt is, hogy tavalyelőtt négy alkalommal is jártak rendőrtisztek Juneadnál, hogy "eltántorítsák a radikalizálódástól".

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.