Brüsszeli robbantások

Bréking! Az Iszlám Állam robbantott Brüsszelben

A támadássorozatban legalább 26 ember meghalt és 136 ember megsebesült. Brüsszelben leállt az élet, bezártak a közintézmények. A merényletsorozatot az Iszlám Állam vállalta magára.

2016.03.22 13:03MTI

Polgármester: legalább húsz ember meghalt a metróállomáson történt támadásban

Legalább húsz ember meghalt, százhatan pedig megsebesültek az uniós intézmények közelében lévő brüsszeli metróállomáson történt kedd reggeli robbantásban - közölte Yvan Mayeur, a belga főváros polgármestere.

A politikus tájékoztatása szerint a helyzet rendkívül kaotikus a Maelbeek metróállomásnál. Mint mondta, jelenleg is folyik az áldozatok azonosítása. Korábban tizenöt halottról és ötvenöt sebesültről számoltak be a hatóságok.

Megrázó képsorok

Brussels Terror Attacks

Belgium Terror Attacks: How events unfolded

Közzétette: Sky News - 2016. március 22.

Cikkünk folyamatosan frissül!

A magyar képviselet közelében történt

Rendőri felvezetéssel, buszokkal szállítják el a brüsszeli Zaventem repülőtérről az ott rekedt utasokat - számolt be az MTI-nek telefonon Schiffer András, az LMP társelnöke, aki reggel óta vesztegel a helyszínen, miután robbantások történtek a nemzetközi repülőtéren. 

A politikus elmondta: Zaventem városába viszik őket, amely közel esik Charleroi repülőteréhez. Arra számít, hogy este hazarepülhet innen Budapestre.
    
Másokat - kérésre - Leuvenbe szállítanak - közölte. 
    
Beszámolt arról is, hogy a magyar állandó képviselet ugyan felvette velük a kapcsolatot, de csak korlátozottan tudnak segítséget nyújtani, mivel az egyik robbantás a képviselet épületének közelében történt.
    
A Zaventem reptér bejáratánál a politikus számos rendőrt és újságírót látott.

Az Iszlám Állam vállalta a támadást

screenshot

Egy egyiptomi médium arról számolt be, hogy az Iszlám Államhoz köthető Amay hírügynökségen keresztül a terrorszervezet magára vállalta a brüsszeli terrotámadássorozatot.

34 halottról ír egy belga televízió

A VRT belga televízió azt írja, 34 ember halt meg a támadássorozatban. 20-as a metróban vesztették életüket, 14-en pedig a repülőtéren.

Az RTBF szerint legalább 26-an haltak meg csak a metrónál történt robbantásban

Két férfit elfogtak a rendőrök

csreenshot

A DailyMail beszámolója szerint a belga rendőrség nem sokkal a reggeli robbantássorozatot követően két embert őrizetbe vett. 

Egy biztonsági kamera felvételén jól látható, ahogyan a brüsszeli hatóságok földre teperik a gyanúsítottakat.

Több robbanás is történt ma délelőtt Brüsszelben. Két bomba a brüsszeli Zaventem repülőtéren robbant, amelyeket egy öngyilkos merénylő hozott működésbe. Nem sokkal később robbanás rázta meg a Maelbeek-i metrómegállót is. A támadássorozatban legalább 26 ember meghalt és 136 ember megsebesült. Brüsszelben leállt az élet, bezártak a közintézmények. A merényletsorozatot az Iszlám Állam vállalta magára.

Ujjonganak az Iszlám Állam hívei

Az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista szervezet hívei a közösségi hálókon ünnepelték kedden a brüsszeli robbantásokat.

"Úgy látszik, az Iszlám Államban (harcoló) testvéreink elhagyták Moszult és Rakkát, és áttették a fővárost Brüsszelbe" - áll egy arab nyelvű Twitter-üzenetben.

"A minap elfogták (a párizsi támadások fő szervezőjének számító) Salah Abdeslamot, ma meg már meg is bosszulták őt a társai. Az Iszlám Állam üzenete az ellenségeinek egyértelmű: nem hagyunk békén titeket!" - írta a milícia egy másik támogatója.

A brüsszeli merényletek kapcsán egy szimpatizáns azt írta: "Ha a hitetlenek muzulmánokat bombáznak, azt terrorellenes harcnak hívjátok, de ha az Iszlám Állam hitetleneket öl meg, arra azt mondjátok: terrorcselekmény."

A mérleg másik oldala

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.