Évfordulók

A lengyel-magyar szolidaritás évének nyilvánította a lengyel szenátus a 2016-os évet

Az 1956-os események mindkét nemzet közös történelmében különleges szerepet töltenek be, ezért a poznani felkelésnek és a magyar forradalomnak így állítanak emléket.

2016.02.20 13:32MTI

A lengyel-magyar szolidaritás évének nyilvánította a lengyel szenátus a 2016-os évet abban a határozatban, amelyet az 1956. júniusi poznani kommunistaellenes felkelés és az 1956-os magyar forradalom 60. évfordulójára való megemlékezés jegyében fogadtak el - tájékoztatta az MTI-t szombaton Gyurcsík Iván varsói magyar nagykövet.

A kormányzó Jog és Igazságosság párt által előterjesztett dokumentum elfogadását a 100 tagú felsőházban az összes jelenlévő, 79 szenátor támogatta. A szenátus által pénteken jóváhagyott határozatot Stanislaw Karczewski, a felsőház elnöke a tárgyaláson jelenlévő Gyurcsík Iván nagykövetnek nyújtotta át.

Egy azonos tartalmú határozat kerül a lengyel parlament alsóháza és a magyar Országgyűlés elé is.

A lengyel parlamenti alsóház, a szejm jövő héten pénteken szavaz az előterjesztésről, Latorcai János, az Országgyűlés alelnöke jelenlétében. Magyarországon a dokumentum február 29-én kerül a parlament napirendjére.

A határozatban a lengyel és a magyar parlament leszögezi, hogy az 1956-os események mindkét nemzet közös történelmében különleges szerepet töltenek be, ezért a poznani felkelésnek és a magyar forradalomnak emléket állítva a 2016-os évet a lengyel-magyar szolidaritás évének nyilvánítja.

"A lengyelek és a magyarok hősies megmozdulása a szabadság iránti örökös vágyunk és Európa II. világháborút követő erőszakos felosztásával az egész régió rabigában tartása elleni tiltakozásunk tanúbizonysága volt. A nemzeteink által 1956-ban tanúsított kölcsönös szolidaritás és segítség egy olyan különleges értéket képez, amelyre kötelességünk közösen emlékezni" - áll a határozatban.

Kapcsolódó írások:

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.