Koalíciós hadművelet

Francia anyahajót látogatott meg az amerikai védelmi miniszter

A látogatás szimbolikus jelentőségű: jelzi, hogy az Egyesült Államok és Franciaország milyen szorosan együttműködik az Iszlám Állam elleni katonai akciókban.

2015.12.19 15:24MTI

Első ízben látogatott el amerikai védelmi miniszter a Charles de Gaulle francia repülőhordozóra: Ashton Carter szombaton helikopterrel ment a hajóra, amely nemrégiben érkezett meg az Arab-(Perzsa)-öbölbe, hogy részt vegyen az Iszlám Állam nevű terrorszervezet elleni nemzetközi koalíció hadműveleteiben.

Carter közel-keleti körúton van: Barack Obama amerikai elnök hétfőn jelentette be, hogy megbízza védelmi miniszterét, azonnal utazzék a térségbe, és egyeztesse a koalíciós partnerekkel, miként vehetnek részt hatékonyabban katonai téren a terrorizmus elleni küzdelemben. Carter az elmúlt napokban Törökországban, Irakban és Afganisztánban járt.

Az amerikai védelmi miniszter látogatása a Charles de Gaulle-on szimbolikus jelentőségű: jelzi, hogy az Egyesült Államok és Franciaország milyen szorosan együttműködik az Iszlám Állam elleni katonai akciókban. A francia repülőgép-hordozó november 18-án hagyta el Toulon kikötőjét, utána két héten át Szíria partjainál cirkált, hogy a fedélzetén lévő gépek (18 Rafale és 8 Super Étendard vadászbombázó) onnan támadják az Iszlám Állam állásait.

A Charles de Gaulle és kísérőhajói (köztük egy belga és egy német fregatt) pénteken érkeztek meg az Arab-(Perzsa-)öbölbe, és a francia kötelék parancsnoka, René-Jean Crignola ellentengernagy most néhány hétre átveszi a térségben állomásozó nemzetközi hajóhad, a Task Force 50 vezetését. Ez is újdonság, az Iszlám Állam elleni küzdelemben részt vevő Task Force 50 vezetését eddig mindig amerikai főtisztek látták el.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.