Szemüvegboom!

Rohamosan növekszik Németországban a szemüvegesek száma

Egyre több a szemüvegesek száma Németorszrágban, s szakértők szerint ezt a tendencia az elkövetkező időszakban csakis erősödni fog.

2008.01.14 08:16MTI

Az optikai ágazatnak ezért aligha kell aggódnia a túlélés esélyei miatt - jelentette ki egy vasárnapi nyilatkozatában Peter Frankenstein, a Német Iparszövetség optikai technológiákért felelős igazgatója. Az okok között Frankenstein első helyen azt említette, hogy az emberek egyre több időt töltenek a számítógép előtt. S egyre nagyobb azoknak a száma, akik a csaknem egész napos számítógépes munka során veszik észre, hogy romlik a látásuk.

A szakértők szerint persze nem csupán a vibráló képernyő játszik szerepet a látás gyengülésében. Így például a mobilokon küldött sms-ek ugyancsak "rátesznek egy lapáttal". Tudósok, illetve kutatók ugyanakkor azon a véleményen vannak, hogy az okokat másutt is kell keresni. Mindennek kapcsán elsősorban arra hivatkoznak: a mezőgazdaságban dolgozók között is egyre többen panaszkodnak látásuk romlása miatt, ami korábban nem volt jellemző. Ők pedig - változatlanul - munkájukhoz csekély mértékben használják a számítógépet.

A kutatások folynak, mindenesetre Frankenstein az optikai ágazat számára óriási növekedéssel, illetve valóságos "szemüvegboommal" számol. Már csak azért is, mert Németországban is öregszik a lakosság, s 50 év fölött szinte automatikusan romlik az emberek látása. Sőt már 40 fölött is mind több azoknak a száma, akik szemüveg nélkül már csak nehezen tudnak "eligazodni" a távolságok között. Az optikai szakmának épp ezért reagálnia kell a demográfiai változásokra. Ebből a szempontból a közeli, illetve távoli látáshoz egyaránt alkalmas, úgynevezett bifokális szemüvegek előtt "forradalmi jövő" áll - jelentette ki Frankenstein, aki ugyanakkor az exportlehetőségekre is utalt. Szavai szerint a német optikai ipar elsősorban Ázsiát célozza meg.

Ázsiában ugyanis egyre többen viselnek szemüveget, Hongkongban például az emberek 80 százaléka. De hogy miért, arra szakértők egyelőre nem tudják a választ. Nem tartják kizártnak ugyanakkor, hogy a rosszabb látásnak Ázsiában genetikai okai vannak. Németországban egyébként a 83 milliós lakosság mintegy fele szemüveges. A 16 év felettiek közül több mint 40 millióan viselnek szemüveget, s ehhez jön még az 1,6 millió szemüveges gyermek, illetve fiatal. S a legfrissebb statisztika szerint 2,2 milliót tesz ki azoknak a száma, akik kontaktlencsét viselnek.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.