Illegális bevándorlás

Német kancelláriaminiszter: Németország segíteni akar Magyarországnak

Németország segíteni kíván abban, hogy Magyarországon is hozzanak létre menedékkérőket regisztráló uniós központokat, úgynevezett hot spotokat, ahol a menedékkérők "emberhez méltó" körülmények között kapnak elhelyezést és kivárhatják menedékjogi kérelmük elbírálását.

2015.09.07 07:12MTI

Peter Altmaier német kancelláriaminiszter a Magyarországról indult menedékkérők beengedéséről, a szombatra virradóra hozott döntésről elmondta: szükséghelyzet volt és lépni kellett, mert "a magyar kormány elveszítette az ellenőrzést" a helyzet felett "egy olyan pillanatban, amikor ezrek indultak útnak vonatsíneken, autópályákon".

Angela Merkel kancellár azonban Orbán Viktor miniszterelnök számára "nagyon világossá tette, hogy be kell tartani az európai szabályokat", így a "dublini rendeletet is, amely kimondja, hogy az eljárásokat ott kell lefolytatni, ahol a menekültek megérkeztek" az Európai Unió területére, "ebben az esetben Magyarországon".

"Magyarország erre ígéretet is tett, és ezt a következő napokban és hetekben lépésről lépésre végre akarjuk hajtani" - mondta Peter Altmaier vasárnap a ZDF országos közszolgálati televíziónak.

Arra a kérdésre, hogy szükség esetén lehet-e megint kivételes megoldást alkalmazni, a miniszter azt mondta, hogy nem érdemes találgatni, hanem meg kell hozni a menekültválság rendezéséhez szükséges döntéseket.

A német kormánynak a Magyarországról elindult menedékkérők esetében egy "nehéz döntést" kellett meghoznia, és az megfelelt a "humanitárius felelősségének", amit a Németországban élő emberek nagy többsége is egészen biztosan így ítél meg. Most pedig más országoknak is ki kell venniük a részüket a menekültválság rendezésében, és gondoskodni kell a terhek megosztásáról - mondta a német kancelláriaminiszter.

Arra a kérdésre, hogy miként lehet Magyarországot és a térség többi államát a gyors, közös megoldás érdekében rábírni álláspontja megváltoztatására, Peter Altmeier azt mondta, hogy "az érvényes jog a mi oldalunkon van", és Németország javasolja, hogy Magyarországon, Görögországban és a többi érintett államban hozzanak létre hot spotokat.

Németország támogatja és segíti a regisztrációs központok létrehozását, és ehhez az uniós költségvetésben is vannak források. "El akarjuk érni, hogy ezek az intézmények gyorsan létrejöjjenek", és Thomas de Maiziere belügyminiszter ezt az álláspontot képviseli majd "nyomatékosan" a tagországok belügyminiszteri tanácsának rendkívüli ülésén - tette hozzá a német kancelláriaminiszter.

Arra a kérdésre, hogy a tagországok állam-, illetve kormányfőinek is kell-e rendkívüli tanácskozást tartaniuk, elmondta, hogy a kancellár az utóbbi napokban "állandóan megbeszéléseket folytat európai kollégákkal", és ha a belügyminiszterek értekezlete után marad olyan kérdés, amelyet a legfelső szinten kell rendezni, akkor az állam-, illetve kormányfőket összefogó Európai Tanács is ülést tart majd.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.